香港龜友論壇

查看: 3813|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

盾b 底甲軟...

樓主
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=16565&extra=page%3D1
超人, 我係打八球個日係你度買左隻盾b.
我呢兩日摸佢個底甲, 覺得佢個底甲好似有少少軟咁呀..
我好擔心呀!!
可以點幫隻盾b 呀?
佢係第二日返屋企時, 排左好大堆酸, 呢兩日同佢浸水同推甲, 佢都無酸, 仲要係好想爭扎離開兜水呀....

條link 係俾你睇我個箱既setting.
噚晚見個箱, 乜燈都無開時, 就26度, 開左, 熱點都有35度........
但佢係星期三晚先搬入呢個箱, 佢之前都係住係膠箱, 平時開燈就32度........
沙發
我覺得龜唔係一定日日排酸,成日去推甲,一用錯力好易整親佢同佢可KEEP住個溫度係30樓上會好一D..有錯請師兄指正
回復

板凳
Nick 發表於 2011-10-7 12:37
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=16565&extra=page%3D1
超人, 我係打八球個日係你度 ...

BB軟甲係正常
其實佢唔係太耐冇酸唔洗幫佢推嫁
你咁樣佢依賴左唔識自己排仲衰啦
同埋唔知大細力傷到佢里面仲大獲
回復

地板
師兄, 因為帶佢返屋企個日唔覺佢軟甲... 返左呢兩日來先覺佢軟......
所以係驚佢有病呀.......
我之前死左隻豹仔... 而家好怕d 龜仔又死呀...........
回復

回復 Nick 的帖子

我隻都唔係日日有得柯
我日就30至35晚28至33
不過近日天氣有點涼所以晚上多數保持33不過濕度就最好保持在70至80到啦
回復

師兄呀, 晚上33度 會唔會對佢地來講太熱呀?
濕度無問題, 我有一大盆水俾佢地玩 / 飲, 再放多杯水係佢地間屋企頂
回復

回復 hyy 的帖子

成日去推甲龜習慣左就不太好啦
有太陽就30至35也沒問題最高可以40架不過細龜就唔太好囉
晚上就28至30就ok架啦細龜就33會安全D
只是我龜的參考
回復

咁我俾佢地浸水算, 唔好推咁多.........
咁我晚黑keep 住d 温度先!
回復

回復 Nick 的帖子

如果大龜就會太熱不過近來天氣有點涼如果係龜B的話大部份師兄話33度會安全D
不過我未正時龜仔常半夜起身冷熱點兩邊走
現在33度就無囉一訓到天光嘻嘻
(只是個人參考)
回復

我噚晚個箱30 度, 仲驚佢地熱過頭呀.
所以日日都上來爬文, 睇下點樣做得更好.
回復

回復 Nick 的帖子

溫度太高當然會過熱啦
但我發覺箱內溫度太高但加左風機之後龜龜又ok哦
所以熱但通風龜就覺得無問題架啦
所以通風也很緊要
我也是常爬文的大家一齊加油
回復

我諗我個箱都應該通風~~  (可能間房空氣唔流通就真....)
ha
但我想問, 我其實係裝左個風扇的, 只係, d 風應該係打入個箱, 定係個箱抽出來??
回復

回復 Nick 的帖子

個箱抽出來
回復

你開uvb時有無開uva
溫度計最好多低D
回復

jinke 發表於 2011-10-7 14:15
你開uvb時有無開uva
溫度計最好多低D

我開uva 就唔開uvb, 我個温度計放低左, 接近地面, 咁先知龜仔係feel 到幾多度~~
回復

jinke 發表於 2011-10-7 14:13
回復 Nick 的帖子

個箱抽出來

yeah~ 咁無整錯~
回復

原來隻唔俾人食野既盾b 就係師兄養的~~ haha~
回復

回復 Nick 的帖子

開uvb要加uva架
waiman師兄好長細地教果我
你可以看看這個
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12705
回復

回復 Nick 的帖子

哈哈唔係唔俾係要等等
回復

jinke 發表於 2011-10-7 14:23
回復 Nick 的帖子

開uvb要加uva架

但我怕同時開兩盞, 會熱過頭,
我係7-11 開vb, 12-15 開uva, 15-19 再開返uvb law
我諗我明天放假, 要試足一日d 燈係點開同埋咩度數先.........
回復