香港龜友論壇

查看: 2625|回復: 6

盾流鼻涕

剛發現16吋盾流鼻涕同住7吋無事近曰天氣凍咗加多咗ㄧ支紅光暖燈,温度28至30度,用噴霧器、濕度最多
三四十度咗右但臨天光噴霧器無水停咗濕度得十幾二十度,其實各位師兄乾燥會唔會另至龜龜流鼻涕,現在點算好
回復

很多新手認為蘇卡達生活在沙漠地區應該是很耐高溫吧!事實是野生蘇卡達白天生活在地洞裡,只在清晨和傍晚出來覓食,所以蘇卡達是不耐高溫的。溫度較高時(如35度),蘇卡達會分泌大量唾液給自己降溫,表現就是鼻子周圍有氣泡(有很多疑似感冒其實不是感冒),呆滯,嗜睡等。長時間脫水如兩天可能會造成腎衰竭

原文網址:https://kknews.cc/health/52b8v2.html
回復

現在有咩藥可以買比佢食
回復

食咩藥 使唔使睇醫生我唔敢建議, 分享一下我隻十寸盾 之前都係咁 因為天氣凍 我將佢住個位封起來加溫 雖然覺得冇封死 有留位通風 又確定溫度夠 兩隻之中嘅一隻都流鼻水 最後聽左D意見 加強通風 但都要注意保暖 又趁天氣回暖出太陽比佢曬左兩日太陽 每日曬成三四小時 當然要有水有陰涼地方比佢 之後佢自己好返
回復

龜龜流鼻涕唔係小事、要睇醫生!
回復

食咗幾日黑藥,佢其實每次瞓醒先有鼻水其他時間無鼻水,佢食得又會自己走去曬太陽同平時ㄧ樣,都唔知佢有什麼事
回復

Waikeung 發表於 2018-1-24 10:17
食咗幾日黑藥,佢其實每次瞓醒先有鼻水其他時間無鼻水,佢食得又會自己走去曬太陽同平時ㄧ樣,都唔知佢有什麼 ...

黑藥.....
好似已經驗出對龜隻有害, 用左果D龜好似都要驗血
詳情係享和個FB PAGE果度有寫
回復