香港龜友論壇

查看: 12754|回復: 62
打印 上一主題 下一主題

獸醫一問

樓主
happycyk 發表於 2011-10-5 00:08
其實唔係個個獸醫都識醫爬蟲類動物, 多數醫慣貓狗多

比較出名醫爬蟲既只有大圍果間

聽呢度既師兄師姐講, 大圍成日都係叫你"俾佢安心走啦"...

魚街真係要多謝佢!!  ~又有生意

你講得無錯!我上次帶龜龜去睇!跟著種菌!報告一出!個醫生就講隻龜好多病毒! 生全機會不高!你有準備!仲話我點飼養咁差!隻龜新買!我都吾  發表於 2011-10-5 13:53
回復

沙發
mingchak 發表於 2011-10-5 01:28
岩岩隻大龜終於噴酸:)
附送興奮圖一張

省左X光費
回復

板凳
我將溫度降到28-30度之後, 好耐都未見過我D龜ALL石lu...全部4隻都係液體或白帶酸
回復

地板
mingchak 發表於 2011-10-5 01:36
回復 Johannchan 的帖子

不過之前見人地個post話一隻健康大食既龜龜反而有結石-_-

咁佢應該留意平時有冇all 酸啦!  我有兩隻歐陸+一隻盾, ~ 都係出名酸多龜, 但我見佢地兩日ALL 一次液體酸或白帶酸, 我就放心啦....
回復

hyy 發表於 2011-10-5 01:40
回復 mingchak 的帖子

芥蘭同菜心可轉做娃娃菜同白菜試下丫..

雖然我係新手, 但爬左美國網同好多書之後, 覺得控制好溫度,濕度,微氣候之後, 真係乜都唔使驚!  食咩都得!
回復

hyy 發表於 2011-10-5 01:51
回復 Johannchan 的帖子

不過講真,我昨晚開始用陶膽,點知今日隻歐陸就排沙既酸....O左...

我用左陶瓷一個月, 3隻都冇ALL過沙或石, 都係水或帶...
我用光暗制同溫控 + 1~2日浸暖水 + 浸到口邊飲水...
豹更加未見過ALL 酸, 得ALL黃尿....
回復

烏龜的 發表於 2011-10-5 01:58
Johannchan師兄係新手真係冇人信呢!!

唔好笑我啦....

不過我其實係你地既前輩..哈哈...我好耐以前細細個就同超人買過水龜、盾龜、牛蛙、變色龍等等...當然,當時唔夠成熟及經驗,又唔夠錢買齊設備,但都冇養死過, 但後尾阿媽唔準我養, 送晒比friend lu....隔左好多好多年再同超人買龜, 佢都唔記得我lu!  今次再養, 使左好多錢買設備,用左2個半月日日狂上外國網學野同睇書, 再用埋我學習上及職業上既專長, 一定要養好D 龜!
回復