香港龜友論壇

查看: 2363|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

求救,草龜頸爛肉

樓主
各位好,急問各位請指教!我的草龜已經養了六年,一直無病痛,最近不知道怎麼頸部受傷,可能被同缸同類抓傷或咬傷,曽流血,有潰爛,現在已經隔離乾養,三日來早午晚浸龜精霊+暖水十五分鐘,然後搽氯霉素眼膏,再放暖燈下,但情況冇太大改善,剛剛發現原來頸下部有爛肉,已立刻直接滴龜精靈消毒。三日來龜龜冇打開眼亦冇食野,亦什少郁動,好幾次我以為佢死了...

我巳打電話給余醫生(土瓜灣動物醫院),但最快星期五才有得睇,請問這幾天內我要如何做?要改用什麼藥?上網查說要用碘酒消毒傷口,龜精霊唔夠力,亦説要改用金霉素藥膏,是嗎?是否要去金魚街買?求可靠店名好去買藥。龜龜不肯吃食多天要如何補充營養?另外頸的腐肉我可以試用剪刀剪去嗎?腐肉去除才會好得快

雖然已經養龜六年但未遇過龜龜受這種傷,真不懂處理求各位前輩指教,謝謝!
回復

沙發
如果買唔到藥可搵我,這些藥我有賣
回復

板凳
我隻草早兩年都試過自己整傷咗條頸,去睇獸醫後處咗一支粉紅色葯水,唔記得全名,只記得係H字頭。
回復

地板
火水. 發表於 2017-3-15 12:58
如果買唔到藥可搵我,這些藥我有賣

你好呀版主,我隻草龜都有同樣問題。
唔肯食野,左眼角有粒倉,已經幫佢噴緊龜用眼藥水,係D鋪頭介紹
然後佢頸部下面都有爛肉,可能係俾我另一隻大一倍既巴西龜咬到!
而佢龜底面既殼都有少少爛,我唔知係咪受感染有蟲所以唔肯食野,已經無食野16日啦,好擔心!
而間龜鋪就叫我買左綜合救星,用少少綜合救星粉加水混合再用綿花查全身乾養,我已經有照做,但做法同支野既說明做法有出入,唔知咁又可唔可行呢?
雖然佢都會動下,但好多時都係訓教,有陽光就動多D,通常都就咁企係到唔係好動。
唔知咁會唔會好大問題呢? 希望可以得到你意見,謝謝!
回復