香港龜友論壇

樓主: charleneshiu
打印 上一主題 下一主題

陸龜可唔可以唔用暖墊?!??

樓主
kenbb 發表於 2011-9-30 00:03
玩佢姐..有個人竟話陸龜可冬眠..仲話係人工繁殖的就可以.

睇你吾少post,大部份都係知少少...
陸龜當然可以冬眠,只係新手養功差先吾suggest佢地比陸龜冬眠,驚佢醒吾返。
有冬眠既龜健康同生態上絕對比無冬眠優。
實例我自己就有,黃頭年年用牛皮紙包住瞓足四五個月。
回復

沙發
古蘭修 發表於 2011-9-30 01:03
我整左光暗制 夜晚會SET暗D 但係始終都唔夠陶瓷膽好用
本身未買到暖毯前係打算買陶瓷膽 但係陶瓷膽會令 ...

有個史前方法吾知你地夠吾夠薑用,反正十幾年前未有專業爬虫器材既年代,個個都係用普通鎢絲膽外面套一個切左蓋個氣水罐做無光加溫。吾洗$10就搞掂!! (不過小心界手同一定要用陶瓷腳)
回復

板凳
哈無你想得咁恐怖架,吾信可以用個40w膽箱外試下!! (吾好加燈罩)
回復

地板
古蘭修 發表於 2011-9-30 04:02
而家都用緊兩棧燈1UVB一射燈應該都OK
反而我想試下用汽水罐整個燈罩應該好過之前用錫箔紙 好彩你提一提XD ...

都係果句,小心界手!
(其實鋁罐反光度麻麻)
回復

kenbb 發表於 2011-9-30 15:23
咁尼個只係限黃頭定係盾,星,豹果d都得?

邊種龜有咩關係??
純粹係一個 "吾會發光既燈膽",空氣加溫用。
同陶膽作用一樣只係diy土炮野咁解。
回復

Johannchan 發表於 2011-9-30 16:23
所有日本及台灣的養龜書中.......陸龜及黃頭既setting 中都有 暖氈!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

各人需要,睇實際及個別情況姐。
我吾太相信 "所有日本及台灣的養龜書中" 都........
回復