香港龜友論壇

查看: 3242|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

求救!龜龜生左粒瘡

樓主
大家好,佢叫跪跪

小妹琴晚餵佢食野時發現佢膊頭位置生左粒瘡

第一次遇到呢個問題,唔知應該點幫佢好

希望大家可以教教小妹

佢粒瘡係又紅又腫腫地咁架,但唔知係咩瘡

請問洗唔洗幫佢吱左粒瘡去?同埋應該買咩藥幫佢搽好?

另外,想大家幫幫小妹睇下小妹養既方法有咩可以改善

設備有潛濾、暖管、一舊石頭、曬台同uv燈

每日餵食一次,餵食時會用第二個缸餵

每日都會換3份2既水,換既水係隔夜水

同埋每星期大洗個缸一次,同幫跪跪擦殼

但佢成日咬手,係中蜂兄到買左藥水幫佢搽

但佢仲係咁不停咬,小妹應該點做好?

非常感謝大家!
回復

沙發
試下用呢隻藥膏~除餵食~飲水~乾養~直到好番~嚴重就去睇獸醫~注意水質清潔~希望幫到你

朋友隻狗 攞去奄完醫生都係俾呢隻藥膏搽  發表於 2016-10-23 21:49
回復

板凳
blessing 發表於 2016-10-22 19:48
試下用呢隻藥膏~除餵食~飲水~乾養~直到好番~嚴重就去睇獸醫~注意水質清潔~希望幫到你 ...

非常感謝你,我昨日已幫佢搽左呢枝藥膏,希望佢可以快d好返!

但我又發現乾養有個問題,因為唔可以長時間睇住佢,

如果佢屙左屎,又踩到周圍都係  想問下大家會點處理?

係咪要沖乾淨龜龜,再幫佢搽過藥呢?!
回復

地板
你可以買一個~同龜差吾多~大龜小小膠箱~下面放餐用紙巾~如果龜身上有屎當然要沖乾淨啦~用餐巾印乾水~在搽藥~
回復

我果隻又係咁, 不過粒瘡係面. 初時以為中耳炎, 但獸醫話唔係.
俾藥膏, 搽左又冇好轉.
開頭醫生話搽完照放返入水OK, 話防水的, 但我發覺唔掂.
近呢幾日, 搽左, 乾養个零鐘, 觀察緊會唔會有好轉
回復

blessing 發表於 2016-10-24 21:48
你可以買一個~同龜差吾多~大龜小小膠箱~下面放餐用紙巾~如果龜身上有屎當然要沖乾淨啦~用餐巾印乾水~ ...

跪跪粒瘡已經無咁紅,又無咁腫啦

相信佢在康復中

太感謝了!
回復

你可以買一個~同龜差吾多~大龜小小膠箱~下面放餐用紙巾~如果龜身上有屎當然要沖乾淨啦~用餐巾印乾水~ ...

相信佢在康復中

太感謝了!
回復

相信佢在康復中

太感謝了!
回復