香港龜友論壇

查看: 1959|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新手報到

樓主
新手養豹龜請各位多多指教
爬過好多文搞到好搶心龜龜好易病同死所以好多問題想問, 寧靜係杞人憂天都唔想有事以為無事

1. 龜龜而家1日食2餐每餐1粒s糧(好細粒個d), 大約7cm 101g 算唔算太輕?
2. 大部分時間都唔郁發呆但有開眼(除左食野同浸水都無咩郁), 係唔係無問題?
3. 有時會見到佢開口之後用少少力合番埋個口整左d聲出黎, 但又唔似係開口呼吸既聲, 其實係咩黎?
4. 開口呼吸係米會開口開得好頻密唔會合埋咁?
5. 2邊腹甲偏中間好似有d凹凸同皺咁正常定有問題?

回復

沙發
1. 龜龜而家1日食2餐每餐1粒s糧(好細粒個d), 大約7cm 101g 算唔算太輕? 好似輕左少少, 睇相佢手腳算瘦, 試下餵M糧谷下佢
2. 大部分時間都唔郁發呆但有開眼(除左食野同浸水都無咩郁), 係唔係無問題? 可能仲未適應新環境, 少D打擾佢會好D
3. 有時會見到佢開口之後用少少力合番埋個口整左d聲出黎, 但又唔似係開口呼吸既聲, 其實係咩黎? 可能個嘴啄太長, 買D墨魚骨俾佢咬下
4. 開口呼吸係米會開口開得好頻密唔會合埋咁? 如果你個隻豹成日開口呼吸, 有機會有肺炎
5. 2邊腹甲偏中間好似有d凹凸同皺咁正常定有問題? 正常, 大D會無咁皺
回復

板凳
Keithturtle 發表於 2016-10-13 19:28
1. 龜龜而家1日食2餐每餐1粒s糧(好細粒個d), 大約7cm 101g 算唔算太輕? 好似輕左少少, 睇相佢手腳算瘦, 試 ...

想問下開口呼吸大概係點, 見過人話會有聲
但係次數頻率方面係長時間開口定係間中開下合下咁?
回復

地板
Welcome ~~
回復

我有一隻6.5CM,108G
       一隻7cm,158g
就來入冬所以我都喂多D唔同既野比佢地食,除左糧就餵下雜菜。
豹龜唔似盾臂咁樣無休止咁行,通常食飽曬夠行幾圈就訓下發下呆咁
回復

回復

回復

wk_081016 發表於 2016-10-13 20:14
想問下開口呼吸大概係點, 見過人話會有聲
但係次數頻率方面係長時間開口定係間中開下合下咁?
...

我2隻龜極少開口呼吸, 陸龜開口呼吸可大可小
回復