香港龜友論壇

查看: 1664|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手報到,並有水龜問題一問

樓主

CHING們大家好 ,大半個月前開始養地圖龜2隻,近日發現佢地開始眼腫 ,又唔多食嘢 (之前俾蝦仔,龜糧同菜)
我已經有用隔日水,缸入面亦已有石山俾佢地休息,好擔心...

我依家轉左佢地去乾盆仔,今朝開始點左Zoomed Turtle Eyedrops, 請問仲要唔要放佢地入水定可以就咁放乾盆仔幾日?
回復

沙發
眼腫應該同水不潔有關
回復

板凳
其實一開始爬文已知要隔夜水,缸內都有開濾水器、2日洗一次缸及換水,昨日買左去氯氣劑希望有幫助⋯⋯
回復

地板
kckflaw 發表於 2016-10-10 17:45
其實一開始爬文已知要隔夜水,缸內都有開濾水器、2日洗一次缸及換水,昨日買左去氯氣劑希望有幫助⋯⋯ ...

2日換一次水???!!!! 有無攪錯!!!!
回復

龜飛 發表於 2016-10-11 00:21
2日換一次水???!!!! 有無攪錯!!!!

因為我長開濾水器所以見缸水其實唔太污濁,不過希望醫番佢地,之後切記、切記、切記日日換水。⋯⋯
回復

有無相睇睇....會否腸胃問題
回復

龜眼腫除水不潔, 細菌感染外,  亦有可能係營養不均, 缺乏維他命等其他原因.

地圖係水龜, 不能太長時間乾養, 可以試每日 1/3 - 1/4 時間乾養.

用濾水器要小心, 留意棉要常換. 濾材好易藏菌.

另蝦仔如果係指蝦乾, 建議唔好常餵, 當零食ok, 但長餵會出問題. 另留意有些蝦殼特別硬的唔好要, 同埋蝦頭額角要先移除, 好易插傷龜.
回復

Welcome ~~
回復

Cyranc 發表於 2016-10-12 23:35
龜眼腫除水不潔, 細菌感染外,  亦有可能係營養不均, 缺乏維他命等其他原因.

地圖係水龜, 不能太長時間乾養 ...

多謝你呀,解釋得好詳細!
我啲龜仲係未開到眼,唔肯食嘢,唔知可以點....
回復

你個缸有幾大?
水體愈大, 污染愈慢

建議先從水質及溫度入手.
水要日日換.  (暫時呢段時間)
溫度加暖管, 28-30度

過濾如果有白棉, 都建議日日換. (暫時性)
有過濾的水可以好清, 但同時可以積左好毒的菌, 就咁睇係未必察覺的.

滴眼藥水後, 乾養一陣先放返入水. 小心乾養時唔好吹到風, 怕會凍親.
睇下過兩日有冇好轉.

龜放水時, 係浮定沉的?
水有幾深?
回復