香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: tonylam

最影响香港自然生态嘰烏龜物種係咪巴西龜呢?

swh 發表於 2016-6-27 10:55
呢度好多正義之士(得把口),因住又比人圍攻!

另一角度,對巴西人慈等如對本土殘忍。
呢個只係建議,可能需要改良就出聲,
冷血改到熱血,我又唔係撩交嘈,
不過我亦歡迎道德L比武!
回復

chuhong_chan 發表於 2016-6-27 10:31
小心比愛龜人士鬧你無血性

冷血改到熱血,我又唔係撩交嘈,
不過我亦歡迎道德L比武!
回復

再補充一段…
所有藥物都會經過活體實驗,
各位認為係冷血,
懇請各位有病唔好睇醫生同食藥打針,
祝各位有良知咁病死同冚仆家街鏟。
回復

chuhong_chan 發表於 2016-6-27 10:31
比巴西滅絕左既香港原生種仲可憐...

可惜河溪裡已沒有太多可滅絕的生物!!!!巴西填肚只餘下...小魚,蝦,蟹仔...
我覺得香港若是保育,政府和某些團體要想辦法集中巴西...
加上放多點資源於傳播上..
其實都有很多人不知道對香港自然環境有這麼大的影響....
回復

swh 發表於 2016-6-27 10:55
呢度好多正義之士(得把口),因住又比人圍攻!

我覺得正義之士也是明理的而不應盲目正義...
真正的正義,必須要切身處地去看看這些有巴西的溪河..
真的是沒天敵...
對於原生種是大可悲....
回復

waiyike1314 發表於 2016-6-27 13:03
台灣的方法是吃吃吃, 把外來的鱷龜, 鰻魚, 熱帶觀賞魚煮吃. 美國的方法是引入天敵把外來種吃掉, 日本和澳洲 ...

同意, 將巴西龜擺上枱, 強國人士最叻, 做多的食譜推介以形補形...什麼壯陽,健美,排毒.能醫百毒. 咁就有計.
回復

燈芯 發表於 2016-6-27 21:26
可惜河溪裡已沒有太多可滅絕的生物!!!!巴西填肚只餘下...小魚,蝦,蟹仔...
我覺得香港若是保育,政府和某些 ...

補充一點 巴西龜趕絕既唔只係巴西龜食到既生物
而係所有河溪入面既生物 因為大家都係競爭緊同一個生活空間
當巴西龜無天敵去限制數量 數量大增 自然趕絕到其他物種
回復

花王 發表於 2016-6-27 23:31
同意, 將巴西龜擺上枱, 強國人士最叻, 做多的食譜推介以形補形...什麼壯陽,健美,排毒.能醫百毒. 咁就有計 ...

做乜要標榜強國??
回復

waiyike1314 發表於 2016-6-24 15:43
巴西龜和鱷龜在台灣大量繁殖, 已破壞了台灣的自然環境, 很多原生物種已絕跡, 所以切記不要放生棄養. 不要步 ...

其實香港情況唔好得幾多
回復

chuhong_chan 發表於 2016-6-28 02:17
而係所有河溪入面既生物 因為大家都係競爭緊同一個生活空 ...

有巴西龜溪河一日,沒有大多數生物可競爭,那來競爭?
等同於一個拿鎗的軍人和平民爭奪空間..
溪河生物有多少是牠吃的,一手可數啊...你有空可到溪河看看..
除非有些大型生物可自保,但未必確保下一代不會被吃....
魚蝦蟹只是主要糧食吧了....
回復

oooooo 發表於 2016-6-27 14:56
冷血改到熱血,我又唔係撩交 ...

說得有道理,那不過是討論吧了...
回復

chuhong_chan 發表於 2016-6-28 02:17
而係所有河溪入面既生物 因為大家都係競爭緊同一個生活空 ...

其實巴西龜很久已經趕絕溪河的生物,繁殖已不再話下...的確是一個大問題...
回復

之前嘅無知,好事多為其實係罪,
你可憐巴西,誰可憐本地魚蝦蟹,
今日用金錢,葫蘆,雞去填補吧!
見一隻殺一隻,人類做出嚟嘅孽,用呢一個孽去解決!
回復

比巴西滅絕左既香港原生種仲可憐...

原生種當然可憐,是生態悲哀..師兄可有辦法...?
回復