香港龜友論壇

樓主: 呀健
打印 上一主題 下一主題

想去魚街買D珊瑚骨

樓主
養龜落生物環係多餘之舉,落多啲碳好過喇!
回復

沙發
呀健 發表於 2016-6-7 00:41
聽養魚師兄講落炭唔可以長時間落
生物環我諗住係養硝化菌用
養龜唔需要既?

養魚同養龜根本唔同,點可以將養魚o既方法用o黎養龜!?
龜排泄物含高阿摩尼亞,基本上好難養到硝化菌,除非各下個濾水器超大,可放超大量生物環來養菌,加上龜係用肺呼吸而唔係用腮,硝化菌毫無作用!
活性碳有較消毒殺菌,令水清冇臭味。
記住你現在係養龜唔係養魚!
回復

板凳
123400 發表於 2016-6-14 15:22
笑撚死人,大量阿摩尼亞養唔到硝化菌?硝化菌毫無作用?
硝化菌係用黎分解阿摩尼亞嫁.大佬
活性碳要定期換, ...

你話錯咪錯,啱咪啱囉!粗口爛舌扮專家,就算你啱哂態度都好有問題喇!留意吓版規,這裡嚴禁粗言穢語,你咁易死就死遠啲!想撩交嗌講粗口就過主喇!冇文化!
回復

地板
123400 發表於 2016-6-15 20:22
你試下用無左個一隻字黎睇,應該你會舒服D

你依種冇禮貌撩交嗌嘅賤咀永遠喺論壇消失咪大家都舒服囉!
回復

除咗個“X”字外,冇理解清楚人寫乜就鬧,依種態度叫討論嗎!?基本禮貌都唔識!先撩者賤!
回復

123400 發表於 2016-6-19 14:55
我都講左唔好意思喇,手快打多左隻字,又要_,你唔好咁小家喇

我扮專家你咪扮權威鬧人囉!除咗粗口外乜你覺得自己寫啲嘢好有禮貌咩!?論壇係討論心德唔係好似你咁冇禮貌扮權威鬧人!你喺度不斷留言都呃返唔少分,俾版主扣咗嗰10都呃唔止喇!做人要知足同唔好咁賤格喺度明呃,唔好成隻嗲利狗咁咬住我唔放,我當買你怕再加你幾分,餵狗又好乜都好,從此不作回應幫你呃分。你咪繼續發癲囉~
回復