香港龜友論壇

查看: 1820|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

新手養龜,巴西龜,跪求高教學

樓主

各位大大,小弟初學者
買左3隻巴西龜,兩中一小
兩隻中龜仔肯食肯柯
反而細龜好似好懶,成日係個陸台到唔郁合埋眼

好驚佢病,我家中無太陽曬入屋,如果想買啲燈比佢照代替太陽光可以用咩方法???

龜糧我比乾糧細細粒果啲,但一日餵幾多,我暫時一日餵一次
一次大約三四十粒,細龜比較小食,兩隻中龜食得多,十幾分鐘就食哂今洗唔洗再餵???

同埋想問
過濾器果啲應該點裝法?有無熟手可以教下??

冬天我聽人講要照燈,今夏天怕唔怕啲水凍(夜晚開冷氣怕啲水凍)

我用嘅水係飲用水,每日換,請問正唔正確???

回復

沙發
推推推推
回復

板凳
「細龜好似好懶,成日係個陸台到唔郁合埋眼」
請up相 比大家睇睇  細龜落水會唔會向左或右 斜左個身?

「買啲燈比佢照代替太陽光可以用咩方法」
去魚街買uvb燈 + 射燈 或姐 得閒帶去曬太陽

「十幾分鐘就食哂今洗唔洗再餵」
可以

「過濾器果啲應該點裝法?有無熟手可以教下??」
咩過濾器先....

「冬天我聽人講要照燈,今夏天怕唔怕啲水凍(夜晚開冷氣怕啲水凍)」
夏天唔洗 但你開冷氣最好有啦 冬天仲要暖管的! 水缸唔好放係冷氣吹風位

「我用嘅水係飲用水,每日換,請問正唔正確???」
換日都可以 有濾水桶更好 可養菌
回復

地板
教父 發表於 2016-6-5 19:19
「細龜好似好懶,成日係個陸台到唔郁合埋眼」
請up相 比大家睇睇  細龜落水會唔會向左或右 斜左個身?

換水果陣時...細龜係水到會有斜左個身...係咪好大件事...應該要點解決...求各大大請教

小弟新手...唔知點邊過濾器好...有冇好介紹@@????

我用果D缸係魚街六十幾蚊果D有樹仔果D黎...係咪都可以用暖管...濾水桶...過濾器...uvb燈 + 射燈????

我好想放圖...個網話我Upload Error: 500...我放唔到上黎...

今晚俾野佢地食...細龜唔願食

想請問UVB燈..射燈...濾水桶...過濾器...係咪全部都可以係魚街買到????
回復

推推推推
回復

「細龜係水到會有斜左個身...係咪好大件事...應該要點解決...求各大大請教」
係咪成日唔開眼 有冇伸長頸向天開口吸氣? 如有可能係肺炎 最好都係有相
你可以用此LINK UP圖 http://holland.pk/uptow/

「小弟新手...唔知點邊過濾器好...有冇好介紹@@????」
睇返你個缸係咩SIZE啦 我用緊EDEN521

「我用果D缸係魚街六十幾蚊果D有樹仔果D黎...係咪都可以用暖管...濾水桶...過濾器...uvb燈 + 射燈??」
唔可以.... 建議買返正常最普通四四方方水缸咁就得 你有膠樹個個用唔到 暖管...濾水桶...過濾器...uvb燈 + 射燈

「想請問UVB燈..射燈...濾水桶...過濾器...係咪全部都可以係魚街買到????」
係呀
回復

教父 發表於 2016-6-6 17:55
「細龜係水到會有斜左個身...係咪好大件事...應該要點解決...求各大大請教」
係咪成日唔開眼 有冇伸長頸向 ...

THANK YOU...我約左獸醫了...

其他器材我會去魚街買A_A
回復