香港龜友論壇

查看: 2483|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

救命【6】

樓主
昨日帶咗【十億】給【土瓜灣 ~ 余醫生】打抗生素,未打抗生素之前,檢查【十億】傷勢 ~ 余醫生說 :【底板的洞裏面還有爛肉未清潔曬 ,所以進行挖走爛肉行動   ~ 首先將洞口出面甲片拿走,然後用棉花棒挖走爛肉,過了一陣【十億】強烈流血 ,余醫生立即使用止血粉止血,然後將使用止血棉花放入洞內,阻止血液再次流出來,暫時回家後停止洗傷口,等兩天後回來看看】, 這時余醫生幫【十億】的手處打抗生素後,他對我說 :【十億】很弱 ~ 需要幫牠灌食和吃抗生素,兩天後再來打針 。
在診所等護士叫我比錢時,護士對我說 : 假如【十億】晚上還流血,你要去【大圍禽獸走獸 24 診所 ~ 急救】, 這時我呆咗,想哭 ,當日給咗【打抗生素的錢】
回家後,我整整一晚按時檢查【十億】沒有睡眠 , 直至現時【十億】沒有流血了,我很開心 , 【十億】暫過一關,我可以睡眠

回復

沙發
米太担心,龟生命力好强的,你相信距啦!
回復

板凳
以后悟好买野生龟啦!自己悟识噶话好易出问题噶,
回復

地板
簡單病情,複雜化醫治,昂貴治療費,對主人係教訓,對龜龜係折磨……希望龜龜早日痊癒
回復

我好明白你嘅心情,真係寢食不安,但你都要放鬆d,同 十億一起打勝仗
回復

shabin110112 發表於 2016-5-28 21:51
米太担心,龟生命力好强的,你相信距啦!

師兄,我相信 ~ 我同【十億】的緣份無這樣淺  
回復

shabin110112 發表於 2016-5-28 21:52
以后悟好买野生龟啦!自己悟识噶话好易出问题噶,

師兄,說真 ~ 我真喺唔知道【十億】是不是野生龜龜,我是在舖頭買  
回復

金金 發表於 2016-5-28 22:18
簡單病情,複雜化醫治,昂貴治療費,對主人係教訓,對龜龜係折磨……希望龜龜早日痊癒 ...

師兄,不識醫治的我,祇有尋找名醫治療病情,怎樣說都好,都是我的錯   
回復

colala 發表於 2016-5-29 07:45
我好明白你嘅心情,真係寢食不安,但你都要放鬆d,同 十億一起打勝仗
...

我相信【十億】同我的緣份沒有這樣淺的  
回復

你有冇揾到導致蛀甲嘅源頭
徹底清潔消毒
暫時用清箱
回復

colala 發表於 2016-5-30 22:41
徹底清潔消毒
暫時用清箱

多謝提點,我真喺唔知道蛀甲的源頭,我會極度清洗爬箱裏面的東西  
回復

colala 發表於 2016-5-30 22:41
徹底清潔消毒
暫時用清箱

唔好意思,我想請教点樣同龜缸消毒? 屋企人話用洗潔精洗,然後用清水洗多幾次;又話用滴露消毒再用清水洗多幾次。我覺得有問題,請教下我點消毒,唔該!
回復

https://m.taobao.com/article/EaCaD5COE4DdD3Ek.html
爬店有得買

其實冇病冇痛,只要多加清潔,用清水已經足夠,冇需用專用清潔劑
回復

kamt 發表於 2016-7-3 16:01
唔好意思,我想請教点樣同龜缸消毒? 屋企人話用洗潔精洗,然後用清水洗多幾次;又話用滴露消毒再用清水洗 ...

看上文

回復