香港龜友論壇

樓主: Iq100fun
打印 上一主題 下一主題

請教蚯蚓

樓主
下雨天,在球場捉了點小蚯蚓,請問可以餵龜苗嗎?
回復

沙發
waiyike1314 發表於 2016-4-25 09:36
龜最好吃蚯蚓和生果, 比較接近自然, 只是街上的蚯蚓就比較有保留, 香港的泥土污染比較重, 有毒物長期存於蚯 ...

謝謝~~ 我捉個D好幼, 不過裡面都應該沒什麼養份, 一番黎吐左好多泥咁..都唔敢比龜食

都係出去買一盒番黎, 起埋應該有盒泥跟住可以養住 ~

我隻東苗 , 唔食糧, 只係食剛脫皮的小麥..可能郁郁下先吸引
回復

板凳
waiyike1314 發表於 2016-4-25 13:23
如果想在香港買, 可以打電話比6735-9068, 仍地有太平二號蚯蚓, 而且可以送到門口, 和選大小, 但我忘記左佢 ...

我知呀,都打算去買,而家旺角有點代賣,好方便
回復

地板
點樣吸引佢食糧/生果,係咪要切到好細?

我放係度佢都唔去咬下, 虫郁郁下佢就去咬~
回復

ylc141 發表於 2016-4-25 19:15
我之前都係上山捉,但覺得可能有寄生蟲,所以自己繁殖太平蚯蚓,其實好容易,如果你唔係要好多,我可以送D ...

先多謝師兄, 琴日經魚街去買左D太平番黎~~
回復

908a 發表於 2016-4-25 22:54
我早期一日一餐.吾多食.轉左三至四日一餐.嗅到龜糧味.番茄好像隻狗搶食.柯d屎好靚一條條 ...

等我又試下呢招先, 衰仔唔郁唔食 , 希望教得掂^^
回復