香港龜友論壇

查看: 1864|回復: 4

有感而發~只係一個小小既龜奴抒發一下

早幾日睇到
有師兄表示無條件收養龜隻
見到果刻其實心裡面好開心
因為係我中目心我覺得收養龜隻對前主人,龜隻,新主人都係一件好事
龜龜有住好人家,因為好多時冇人領養既話
放生=放死我諗個個都聽過
領養=救左龜隻一命
但係衍生出黎既問題就係如果過量收養
假設我收養15隻龜,可能有苗/亞成/成體,分開養
唔計品種或者養落發現有打交要再分缸養
最少要3個缸,但龜隻一路長大,一個普通家庭(例如公屋居屋或者私樓都好)
都未必有甘既地方可以比到龜隻足夠空間
可能我多事左或者太敏感
我自己已經冇買龜好耐,因為我覺得領養比買龜更加有意義
領養反黎既龜,,我會更努力提供足夠同埋良好既生活環境比佢
因為我覺得,領養得龜隻反屋企
就一定要對佢負責任,同時要對前主人負責任
前主人對你信任,覺得你有足夠能力令龜隻有更好既生活環境先會比你領養
~~
講太多了,
其實都只係純粹抒發一下
回復

其實都係你對龜龜嘅担心和有疑問啫,無條件收得龜,可能對方已經有妥善地方處理,如有龜池,而且,你點知對方唔係一個機構如學校或寺廟?領養龜隻係救龜,如龜池果一批被領養,你只係對不負責任嘅龜主承担左佢地嘅責任,佢地要多謝你讓佢地甩左呢個包袱。
回復

不好太持意,沒有完美,太偏激就會走火入魔!自以為是了!
回復

好多龜成體都要好大空間養,但又有幾多人用足夠地方養?
有D有心人領養龜隻,追求完美,但當龜長大,當初完美堅持最後都一一放棄,我唔會怪佢地混養,或者空間太細,因為佢地都曾經努力救過生命,就算環境唔理想,總比放堆田區好
回復

ylc141 發表於 2016-4-24 23:35
好多龜成體都要好大空間養,但又有幾多人用足夠地方養?
有D有心人領養龜隻,追求完美,但當龜長大,當初完 ...

師兄都講得有道理
至少大部分領養者都有對龜隻既愛心
回復