香港龜友論壇

查看: 1336|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

盾B酸的問題

樓主

買左隻盾B都12日啦
酸就上星期3柯左幾粒硬既  到而家都重未柯過
食野都有食  又有屎柯
請問正常嗎
沙發
平凡君 發表於 2011-9-15 23:06
買左隻盾B都6日啦
佢未柯過屎  酸就琴日柯左幾粒硬既
食野方便都幾正常  買返黎頭3~4日都餵車前  蕃薯葉加 ...

唔洗用葯......浸暖水37-40度左右 浸耐小小45-60分鐘記得幫佢換水唔好比d水涷 用d軟毛刷 即係用到舊晒軟晒野d牙刷幫佢刷下底甲 刷耐小小
回復

板凳
古蘭修 發表於 2011-9-15 23:18
唔洗用葯......浸暖水37-40度左右 浸耐小小45-60分鐘記得幫佢換水唔好比d水涷 用d軟毛刷 即係用到舊晒軟 ...

今日做左都係冇料到
最大問題係佢有入冇出
回復

地板
平凡君 發表於 2011-9-15 23:33
今日做左都係冇料到
最大問題係佢有入冇出

咁樣......一日浸兩次 晒住太陽or燈浸  每次一粒鐘 浸住水係水度幫佢刷
回復

古蘭修 發表於 2011-9-15 23:35
咁樣......一日浸兩次 晒住太陽or燈浸  每次一粒鐘 浸住水係水度幫佢刷

今日咪係咁羅
回復

平凡君 發表於 2011-9-15 23:06
買左隻盾B都6日啦
佢未柯過屎  酸就琴日柯左幾粒硬既
食野方便都幾正常  買返黎頭3~4日都餵車前  蕃薯葉加 ...

有入冇出, 冇問題, 如果嚴重唔排屎或酸, 佢會唔食野架!!!!

放心啦, 用37-40度暖水, 慢慢放入去, 係慢慢慢慢.....  幾秒後即噴酸....

盾龜中意自己疴屎, 唔好驚, 唔使理佢地.  肯食野就得啦.  況且你餵草, 慢消化D, 會幾日後先all 屎!!

佢有酸石係因為佢在店舖太熱太乾燥, 又或者你既setting太熱太乾燥, 跟住佢身體會吸收尿水, 濃酸同鈣結合就會變成石粒....唔使驚, 一日浸水一到兩次, 每次15-30分鐘, 幾日後就冇石粒!!!
回復

Johannchan 發表於 2011-9-16 00:01
有入冇出, 冇問題, 如果嚴重唔排屎或酸, 佢會唔食野架!!!!

放心啦, 用37-40度暖水, 慢慢放入去, 係慢慢 ...

3Q  師兄   我明天試下先
回復