香港龜友論壇

樓主: 63406789
打印 上一主題 下一主題

賀曼bb成眼都係泡泡

我有黑藥  有冇用??
回復

我諗住聽日去買依隻龜眼藥水
http://www.reptileparadise.com/dry_vitamins_c.htm
岩唔岩用?
thx
回復

眼腫 ...有無食野...?? 有無開口呼吸 如果無開口抖氣就唔好比黑藥住 眼水可以試左先 你可以就帶埋佢落一落超人度or爬地比個老細睇睇... 超人度都好似有眼水
回復

多謝你應我
冇食野 冇開口呼吸
聽日要返學帶唔到佢去
諗住放學去買眼藥水 師兄知唔知幾錢到?
爬蟲地帶果隻ok嗎?
回復

想問下, 佢係唔係照UVB燈太近?
回復

我認為唔好落黑藥住, 到病到死死下先落黑藥.
回復

63406789 發表於 2011-9-15 22:12
我諗住聽日去買依隻龜眼藥水
http://www.reptileparadise.com/dry_vitamins_c.htm
岩唔岩用?

我聽幾個人話呢隻眼藥水冇用.  不過可以試下既.
回復

63406789 發表於 2011-9-15 22:28
多謝你應我
冇食野 冇開口呼吸
聽日要返學帶唔到佢去

唔好開UVB燈住, 我懷疑佢曬UV太多, 眼腫, 外國有呢d case!!!  因為歐洲森林陸龜(唔似非洲沙漠龜), 需要陽光唔多(森林!!), 你曬太近或太耐, 佢可能會眼腫.

唔食野唔驚, 龜可以2-3日食一次, 1個月先死...  搵出病因先啦...

或俾佢食油墨菜試下....
回復

咁我諗好大機會係曬 燈太耐
咁多位師兄可以點醫佢?
thank you
回復

太耐太近都係
回復

睇下D 曬UVB 過多既照片, 同你個case一樣!!!
http://www.uvguide.co.uk/phototherapyphosphor.htm
回復

63406789 發表於 2011-9-15 23:12
太耐太近都係

睇下D 曬UVB 過多既照片, 同你個case一樣!!!
http://www.uvguide.co.uk/phototherapyphosphor.htm

睇下上面link D文章!!!!!!!!!!!!!!!!!   停UVB燈2-14日, 即好!!!!!  但2-3日去曬下太陽, 要有遮蔭處!!!
回復

佢個樣就係咁啦!!
咁洗唔洗滴眼藥水果d會快d好?
thank you very much!
回復

去藥房買 "人工眼淚水" 同佢滴多D, 等佢慢慢好, 都可以買zoomed眼藥水~但滴少D, 唔用UVB住, 2-3日曬一次10分鐘太陽(早上9-10點或下午4-5點), 直曬少少就夠了.....記住你果隻係森林龜!!!

好彩你冇用到黑藥, 黑藥對龜龜好傷架, 唔係最後關頭都唔好用....

但先聲明: 因我們唔係專家, 最好睇醫生.  養死你隻龜唔好搵我地...
回復

63406789 發表於 2011-9-15 23:24
佢個樣就係咁啦!!
咁洗唔洗滴眼藥水果d會快d好?
thank you very much!

係UVB 燒傷症!!!  人都會咁, 大陸好多呢D case.....  因為大陸對UVC 燈 & UVB 燈冇管治!!!!

冇咁快盲住 or cancer 住, 眼腫係先兆, 停燈, 慢慢會好返, 勤滴"人工眼淚水"就得啦.

你既原因係, 用錯燈, 8.0 或 10.0 UVB 23W 太強, 用5.0 UVB 燈, 最少12吋距離, 俾個山洞佢避.  同埋新既UVB燈既UVB超強(2-3倍) 要100小時之後先會回落正常, 所以頭100小時, 要放遠D, 15-20吋.  100小時候放12吋.   你燈勁, 又新, 又放太近, 又照太耐, UVB 中毒!!!!
回復

thank you
請問師兄用人工眼淚水定zoomed眼藥水成效會高d?
我係用zoomed5.0 我放約20cm 真係太近啦
回復

63406789 發表於 2011-9-16 00:07
thank you
請問師兄用人工眼淚水定zoomed眼藥水成效會高d?
我係用zoomed5.0 我放約20cm 真係太近啦 ...

我都唔知, 我淨係用人工眼淚水, 冇用過Zoomed.

你驚就用Zoomed lor.... 不過我覺得你隻龜眼冇發炎, 係敏感同眼腫姐!

20cm = 8吋, 太近, 新燈?  咩牌子, Boro?
回復

佢咁樣uvb燒傷算吾算嚴重呢?
回復

zoomed 5.0 買左年幾 但小用
回復

仲有, 因為之前大家懷疑係底材問題, 所以叫你改用報紙試試 (請仍然保持報紙直到好返), 你要保持少少潮濕wor!!!  同埋賀曼好似唔使太熱既射燈!!!

有可能底材, 有可能UVB, 亦有可能係太熱, 記住佢係森林陸龜!!!!   但都要曬少少30-33度, 短D時間.
回復