香港龜友論壇

樓主: Q5Q
打印 上一主題 下一主題

請Waiman指教有關UVB鹵素燈?

樓主
Waiman 兄好耐無見你出現了又去了那
回復

沙發
Waiman 兄請update吓2016年買uvb燈指標嗎?
回復

板凳
waiman 發表於 2015-12-27 14:44
我從9月1號就因要處理Dropship公司的事離開家, 在12月24號才回到家.

因為去年是我其中一家新公司做Drops ...

你就好嗱遊世界!
我個仔先六歲同歲半有排做
回復

地板
waiman 發表於 2015-12-27 14:45
燈都沒什麼改變, 只有每況越下.

現在UVB 10.0是不是都是zoomed 26W最好?
可以測試吓zoomed 10.0 13W 嗎?
金鹵燈是不是Exo Terra Sunray最好?
請update吓我,因好耐無試燈了
回復

waiman 發表於 2015-12-30 07:12
UVB 10.0是Zoomed 26W的德國版最好. 中國版就生人勿近.
UVB 10.0 Zoomed 26W既UVB都弱到見唔得人, 13w就 ...

Exo Terra Sunray 咁點分是中國版? 有乜分別? 可以在那裏買不是中國版?
Zoomed UVB 10.0 26W 可在那裏買到德國版? 何解中國版就生人勿近?
回復

waiman 發表於 2015-12-31 13:53
印有Made in China就係中國版. (亦稱東南亞版).

分別就係, 自從在2009年, 發現了UVB燈中的低波UVB幅射線 ...

Thanks waiman兄
我已買了T8 2x18W 支架 the power supply ballast factor is 0.98
買了兩支610mm Zoo med 10.0 UVB Liner Tube Made in Deutschland.
回復

how long I need to replace the new liner tube?
回復

illuviation 發表於 2016-2-18 09:53
HATA / WAIMAN 兄

請問你地D 燈係邊度可以買到~~ THANKS

我是上網買燈的,因比香港買平。
回復