香港龜友論壇

樓主: Q5Q
打印 上一主題 下一主題

請Waiman指教有關UVB鹵素燈?

樓主
吓,我新買支Zoom Med 10.0 26w是印住 made in China 的.  而且我相信在香港買到的都是made in China. 咁咪好危險?大牌子都會咁無良嗎
回復

沙發
多謝waiman 師兄的詳細講解.  咁我支zoomed 10.0 26w前兩日先在香港有名的爬店買,有什麼方法知道它是合法版還是犯法版? 合法版會有任何安全標籤分辨得出嗎? 另外你說30cm=30-50uw d3很弱,咁如果放近d龜龜,如距離龜15-20cm,可以好d嗎?。我看說明書寫住建議距離13-20cm.  不知我是否理解錯誤.
回復

板凳

Waiman 師兄,另想請教,如果用Mega-Ray 是否比較安全?就算在香港買,都不會有危險波段? 還是要買那個國家出產的才安全?
如只為提供uva/uvb, Mega-Ray UV-Flood 金鹵太陽燈 35w 或 Mega-Ray UVB/UVA 全光普燈泡 70w,那個比較適合?
而且mega-Ray 可輸出125uw/cm2 的uvb, 跟10:00am的陽光差不多,咁陸龜一天哂30分鐘太陽就夠,咁陸龜是否一天晒30分鐘mega-Ray 燈也夠呢?
回復

地板

--------------------
回復

師兄,多謝你的資訊.  咁講法,即是在香港跟本買唔到任何安全而又有用的uva/uvb 燈,咁龜龜成個冬天怎過.... 。師兄有沒有高見?
回復

多謝指教,我諗香港都買唔到德國產的,唯有用保鮮膜法.
回復

Hata 發表於 2016-2-26 23:10
我是上網買燈的,因比香港買平。

請問那個網可以買到歐洲版的燈?可否pm給我?
回復