香港龜友論壇

查看: 4170|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

暖管一問

樓主

正常暖管係需要自己調教溫度既,無得自己調教溫度既暖管,點會有人要??通常頂部位置可以擰到高低溫,正常調教26-28度。如果你支真係無自己調教溫度暖管,不如買過支可以擰到高低溫,仲有埋溫度顯示啦!
回復

沙發

師兄你問的本來是實用基本原問題:
    1/.手摸落去唔暖,正常定唔正常?
溫度講讀數,不是憑你手感估估下,所以你必需先設有水溫度計,才知水溫正常定唔正常,否則無人會幫到你。
   2/.定我用得唔對?
每款暖管不同,如果無得自己調教溫度既暖管,實用上會有問題?應問清楚介紹你的爬友或賣暖管零售商。正如上邊師兄都主張冷水過冬,冷或暖水過冬,本身有很多看法和爭議。師兄們所說睇門口,指有時在最冷日子,將暖管調低些合適溫度,令弱龜在生存和合乎原生態下,幫助龜盡量在低溫下,勉強小小進食過冬,其實也是暖管調溫中庸技巧學問。
   3/.防止龜咬合力太大?
這是師兄後加問題,也不知師兄養什麼兇猛烈龜。一般常養龜很少會咬爛暖管,我講的是概律,講錯勿怪。

回復