香港龜友論壇

查看: 1724|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

選擇困難><"請求各CHING幫忙

樓主
我有一個難題...首先,我屋企有4隻龜仔,住係16"既缸,水位有3-4"左右...
分別係3隻花龜同一個草龜
佢地都有6cm左右大...
我一向都有用開底濾...
用左一個幾月左右...
發現d水就算我點換都係會2,3日變黃...
清的時間只有我頂唔順將整缸水換晒果陣=.=
有見及此想換另外一種過濾..
考慮緊用頂濾定濾洞好...><
我對兩樣的認識都唔太深...
所以唔知點揀...
可唔可以幫下我d小龜龜忙><?
沙發
養咁多隻  2,3日換水是很正常的事  
換水可以令龜生活在乾淨的環境  你要明白你唔係養魚
水龜 80%-90% 時間在水中   水質不好影響龜的健康  
如果唔想換水......  養少D  , 分缸養......
回復

板凳
唔係唔想換=.="
係換左都係黃...
我已經日日換1/3
回復

地板
缸洗唔乾淨 , 濾水有冇洗, 用咩水養龜 ??
回復

濾水要幾耐洗一次先?
我就大約1星期左右洗一次...
用隔夜水養呀...
回復

siuchun2003 發表於 2011-6-21 01:41
我有一個難題...首先,我屋企有4隻龜仔,住係16"既缸,水位有3-4"左右...
分別係3隻花龜同一個草龜
佢地都有6c ...

就算換濾水..你都係要2-3日換..
2-3吋..16"缸..差唔多啦..
就算你換濾..d水都係差唔多..((我個人覺得
我養魚都要2日換一次..
個況你養龜?!~
回復

好多野可以影響水質
濾水, 餵食太多, 有糧食剩下在水中 ,糧食營養高, 龜的多少, 空間太少   等等.....
回復

KaukcE 發表於 2011-6-21 02:05
就算換濾水..你都係要2-3日換..
2-3吋..16"缸..差唔多啦..
就算你換濾..d水都係差唔多..((我個人覺得

你意思係2-3日換水?定洗個濾水????
我已經每日換都係咁=.="...
仲話2-3日換?
回復

蛇頸之友 發表於 2011-6-21 02:07
好多野可以影響水質
濾水, 餵食太多, 有糧食剩下在水中 ,糧食營養高, 龜的多少, 空間太少   等等.....  ...

我分缸餵...=_="
可能真係龜數目大多掛...
回復

siuchun2003 發表於 2011-6-21 02:07
你意思係2-3日換水?定洗個濾水????
我已經每日換都係咁=.="...
仲話2-3日換?

我就日日換1/3 或2/3((魚
龜就冇濾..日日換哂..
你會唔會係餵太多糧..d龜好多時over左5分鐘先食得哂?!~
回復

KaukcE 發表於 2011-6-21 02:13
我就日日換1/3 或2/3((魚
龜就冇濾..日日換哂..
你會唔會係餵太多糧..d龜好多時over左5分鐘先食得哂?!~ ...

我分缸餵/_\...
因為之前睇d post話日日換1/3...
所以就只換1/3...
只係頂唔順咁黃先換晒=.=...
回復

siuchun2003 發表於 2011-6-21 02:15
我分缸餵/_\...
因為之前睇d post話日日換1/3...
所以就只換1/3...

哈哈..咁你要問下d專家啦..
一係你可以試下餵完等一兩個鐘佢地去錦d便便之後放返入原本個缸到
回復

不如清缸養唔好用底材先啦,
加活性碳有助吸收水中的有害物質及色素~
回復

有冇養菌 或 養水?
回復

其實你話要水清.我有好多好多建議. 我唔詳細例出黎了 略略講幾個啦
1. 活性碳 加入濾水中.  碳可以吸收微粒子. 有助減少黃水. 好多人泥底or 其他 都會用佢
   碳第2個用途係 用於落藥 後吸剩藥. 但碳必需定期更換.否則飽和後會釋放有害物質
2. 加大水量 更換過濾系統.   原因好簡單. 你2-3"水 得果2~4L水.  
    基本上 1日都可以令你黃水.4隻6cm.. 如果你把水 推高到 7", 更換較高效能濾水器..
    [必需加浮台或 沉石 當作陸地]
    情況就好似用個池黎養龜 同用個兜黎養龜. 當然. 資金投放,地方提供 都會較大
3. 每日換水 . [這個我不推薦]  因為勤換水 會令水龜 難以適應. 每日都要接觸唔同既水質
    短期會困擾龜隻. [換水時 會沖到佢 打擾到]  長期會有各種皮膚或其他毛病.
4.分開缸養, 當然依個係最實際好方法.但係佔既地方會較大.倒不如換個大缸 加深水
------
濾水器選擇.
潛濾,頂濾,掛濾,濾筒 等等..
當中以養龜來說效能最好 係濾筒. 會有養菌+隔離雜物 等功能.
潛濾 除左推水流 隔小量雜物. 並無其他用處 [個人見解]
頂濾. 一流既物理過濾. 換棉十分方便.  隔便便 都有助解決黃水方面既問題
掛濾. 我自己用過. 效果一般而已. 耐左唔洗既話.  十分惹蚊. [由奇係依個季節]
濾筒以16"來說 用501 或者 p10 就足夠. 價錢大約 200~400蚊.
當然 平有平玩. 你換個抽水泵 上頂濾 已經好足夠隔便便 ,
但濾水器有養菌會有助水族生物健康

要講既係咁多. 有問題可以再pm我  [我都話略略講嫁啦. 係度詳細講就免了]

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
豬仙人 + 10 講得咁咩盡, 辛苦哂!

查看全部評分

回復

lukehui 發表於 2011-6-21 04:23
不如清缸養唔好用底材先啦,
加活性碳有助吸收水中的有害物質及色素~

我個缸無用底材...@_@
回復

Dicken 發表於 2011-6-21 07:50
有冇養菌 或 養水?

只識用隔夜水...><
回復

刀刀 發表於 2011-6-21 09:16
其實你話要水清.我有好多好多建議. 我唔詳細例出黎了 略略講幾個啦
1. 活性碳 加入濾水中.  碳可以吸收微粒 ...

感謝你呀
已知道好多了...
無以為報了....
回復

siuchun2003 發表於 2011-6-21 12:00
感謝你呀
已知道好多了...
無以為報了....

你對你隻龜龜好d 就係回報我
回復