香港龜友論壇

查看: 2270|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

調理紅腿龜腸胃

樓主
紅腿龜領養回家一星期,發現持續痾綠色軟便,好臭,於是開始調理腸胃。從M糧+剪碎果樹草Orchard Grass+混合草粉開始,逐漸令龜接受高纖維乾草為主食,配合戶外放養增加運動量,一個月後睇效果。

回復

沙發

回復

板凳
回復

地板
回復

師兄,點為之綠色軟便?因為我屋企有隻盾都長期屙墨綠色軟便,但只食m糧
回復

名名0 發表於 2015-10-9 13:53
師兄,點為之綠色軟便?因為我屋企有隻盾都長期屙墨綠色軟便,但只食m糧

你隻龜長期消化不良,挑食。要通過改善食物配比、腸道益生菌,加大運動量,同埋曬多d太陽去改善。

求指點  發表於 2015-10-9 15:01
回復

短期就加少少bac比佢食,長期就慢慢係每餐加少少牧草,曬太陽會係冬天到之前比佢曬多d,咁樣得唔得呀?
其實點為之軟,我果隻係成型,可以成舊拎起身,可以禁爛同埋墨綠色
回復

名名0 發表於 2015-10-9 15:00
短期就加少少bac比佢食,長期就慢慢係每餐加少少牧草,曬太陽會係冬天到之前比佢曬多d,咁樣得唔得呀?
其 ...

長期食糧就係咁。除牧草之外,野菜、桑葉、車前草都可以喂。菜、糧要少喂。最好既便應該係橢圓形,黑色,硬身,幾乎無味,打開後入邊大部分係草
回復

iamnero 發表於 2015-10-9 15:05
長期食糧就係咁。除牧草之外,野菜、桑葉、車前草都可以喂。菜、糧要少喂。最好既便應該係橢圓形,黑色, ...

見人講過因為紅腿接受到高水份食物,所以有時柯爛屎都可以接受到,
唔知岩唔岩
回復

ONONXD 發表於 2015-10-9 20:48
見人講過因為紅腿接受到高水份食物,所以有時柯爛屎都可以接受到,
唔知岩唔岩 ...

喂左高水分食物後痾爛便無問題,改返即好。但呢隻龜應該係只食高水分食物及龜糧,鑊鑊都係帶綠色既爛便仲好臭,咁落去就唔得啦。陸龜都要高纖維食物為主,咁樣先可以刺激腸胃蠕動同埋建立腸道益生菌群
回復

iamnero 發表於 2015-10-9 20:56
喂左高水分食物後痾爛便無問題,改返即好。但呢隻龜應該係只食高水分食物及龜糧,鑊鑊都係帶綠色既爛便仲 ...

有冇相望下,做個參考
果樹草Orchard Grass+混合草粉< 可以係邊到買到
回復

ONONXD 發表於 2015-10-9 21:37
有冇相望下,做個參考
果樹草Orchard Grass+混合草粉< 可以係邊到買到 ...

就係完全唔成型,黑色帶少少綠色或者墨綠色,一掂就爛,好臭。寵物店一包包賣既兔草,有好多品種,都岩龜食,提摩西香味濃,高纖,果樹草軟d,比較易接受。
回復

iamnero 發表於 2015-10-9 22:01
就係完全唔成型,黑色帶少少綠色或者墨綠色,一掂就爛,好臭。寵物店一包包賣既兔草,有好多品種,都岩龜 ...

正,又學到野
回復