香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: Kris
打印 上一主題 下一主題

求救— 剛回家3天的赫曼b

我都係養赫曼都係5CM,感覺而家天氣咁熱唔使開燈都ok,我隻龜開左燈佢只會晒一陣就會爬返出去。(我個龜箱放地下,佢可以行出個箱,半散養)
泡水,我隻龜自己識排酸,有時排係水兜有時直接屙係墊材上面。(好神奇,排酸屙尿會係墊材屙,屎就會周圍屙)。所以我覺好似唔使日日浸,學店員講一星期一次應該ok吧。
唔開口食,會唔會因為喂得太多,龜糧浸水會發到好大,食得太多隻龜就會濟襯,唔郁只識訓。(如果你前一日餵既糧佢地係無食晒,有食剩既話,濟襯既可能性會大D)
回復

Kris 發表於 2015-10-7 18:30
好得意呀....'''  等遲下我養到有番咁上下技巧之後.....都想入隻豹龜=v=''(不過好多野都仲有排學...)

依 ...

係呀!我都慢慢學緊,日日看抓文呀!仲勤力過舊時返學
希望你的龜龜快D 好番!健健康康呀
回復

debbie 發表於 2015-10-7 23:06
係呀!我都慢慢學緊,日日看抓文呀!仲勤力過舊時返學
希望你的龜龜快D 好番!健健康康呀 {:96 ...

哈哈。我都係咁話。爬文勤力過番學 haha
回復

nck168 發表於 2015-10-7 20:48
我都係養赫曼都係5CM,感覺而家天氣咁熱唔使開燈都ok,我隻龜開左燈佢只會晒一陣就會爬返出去。(我個龜箱放地 ...

只要龜龜健康就好
回復