香港龜友論壇

查看: 2644|回復: 3

新手指教.~~~這裡有前輩養赫曼嗎!?

大家好 先和各位前輩打個招呼 !我是新手。第一次養陸陸龜 係網上 爬了些文 好多前輩話 赫曼 好岩新手養 同埋成體都唔會太大。
所以上來請教各位前輩 一啲養赫曼既心得 希望大家可以指點一.二.:

養箱 : 是不是用木爬箱比膠箱好?
燈具:  夠竟幾多把燈先岩  . 基本係米一定要有.UVA UVB 太陽燈和陶瓷加熱燈呢?那燈泡的W數又需要多少呀?
濕度: 夏天和冬天 要黠KEEP ?? 燈泡的W數 需要多少?
溫度: 我爬過有d前輩既心得文章. 赫曼溫度要KEPP 28~30度.左右...但夠竟燈泡要幾多W數 先係個個度數?
底材: 之於底材 用咩先對龜龜比較好...?

隨左溫度計.濕度計.燈具.爬箱. 仲有冇其他必須品係要淦既呢!?'
同埋其他要注意既事項和心得!!
可能好多問題..不過 我是第一次養陸龜 好多野都唔係好知.
又怕養死龜龜 所以寧願多問別人..多做功課.絕對好過自己亂撞板麻..>_<'''

回復

赫曼超易養
養箱: 無所謂, 個人愛用膠箱, 木箱較易生蟲
燈具: 冬天, 2個吧, 1個熱燈, 不是看watt數, 而是看龜殼的温度, 日頭28, 夜晚25度吧, 另一個裝UVB
濕度: 放水盤就可以
底材: 最好是泥吧, 佢可以刮刮刮, 又保濕, 不過就要多清潔

要注意: 最好缸有24寸, 因要製做温差的, 一邊熱一邊冬, 由佢選擇去邊邊, 水就放加熱的那邊吧...

以上只是小弟經驗分享, 如有任何遺留或錯誤, 就請其他師兄補充
回復

回復

圓圓龜 發表於 2015-10-2 15:39
赫曼超易養
養箱: 無所謂, 個人愛用膠箱, 木箱較易生蟲
燈具: 冬天, 2個吧, 1個熱燈, 不是看watt數, 而是看 ...

唔該師兄
回復