香港龜友論壇

樓主: kahung
打印 上一主題 下一主題

中蜂ws群踢人事件

唉……………………
回復

冰川 發表於 2015-8-2 20:17
簡單黎講,無幫親仲要阻住佢做生意咪踢你地走,系群入面都睇得出啦,

邊系真系交流,達哥睇開d啦,一笑而過!! ...

甘都比你發現到
回復

點解中蜂兄唔出來講幾句?因咩事要踢人?
回復

唉 其實你地做過啲咩自己知啦 唔好話人地小氣 只係道不同不相為謀者
回復

Post對話啦。有相有真相。
回復

SecRet 發表於 2015-8-2 21:20
唉 其實你地做過啲咩自己知啦 唔好話人地小氣 只係道不同不相為謀者

c兄你係群到?你可以POST相、我哋做過乜你係口未覺得係咪我哋係石金群到講大陸D石金大跌可能影響你中蜂兄出貨如果係咁我sorry
回復

果個係專注石金群,但有師兄當左係吹水區,
回復

可能係咁

回復

唔係呢樣野啦 只係你地講左啲野激到中鋒 我識左中鋒幾年都未見過佢發脾氣

傾計有圖有計傾  發表於 2015-8-2 22:28
回復

hung1106.c 發表於 2015-8-2 22:04
果個係專注石金群,但有師兄當左係吹水區,

c兄係群中人?專注群群主只係早晨一個Post同買龜出Post之外基本上零交流……c兄你係群中人可否講句公道話
回復

SecRet 發表於 2015-8-2 22:21
唔係呢樣野啦 只係你地講左啲野激到中鋒 我識左中鋒幾年都未見過佢發脾氣 ...

自己理虧,都可以發皮氣;一個人一向無在人前動怒,突然動怒生氣唔代表佢係o岩,師兄,搞清楚
回復

SecRet 發表於 2015-8-2 22:21
唔係呢樣野啦 只係你地講左啲野激到中鋒 我識左中鋒幾年都未見過佢發脾氣 ...

c兄凡事多D溝通咪無咁多吾會囉……咁你同佢識得奈同佢講講開左自己群……咪多D睇吓囉……有好多c兄入群都係想佢回答下問題架……c兄對你有咩模範唔好意思
回復

如來我地左住人地發財,真係唔好意思
回復

商業意味重囉!交咩流丫……
回復

751 發表於 2015-8-2 22:35
c兄凡事多D溝通咪無咁多吾會囉……咁你同佢識得奈同佢講講開左自己群……咪多D睇吓囉……有好多c兄入群都 ...

可能嬲我地討論石金會跌價
回復

陳有根 發表於 2015-8-2 22:39
商業意味重囉!交咩流丫……

c兄有意思
回復

751 發表於 2015-8-2 22:24
c兄係群中人?專注群群主只係早晨一個Post同買龜出Post之外基本上零交流……c兄你係群中人可否講句公道話 ...

其實中蜂都要搵食架,佢得閑先回覆幾句都好正常
群友可以post相佢都可以的,有D師兄係咁係度吹水,佢已經話左好多次了,所以呢次要踢人,我吾係幫邊個,都係有個句講果句啫
回復

hung1106.c 發表於 2015-8-2 22:55
群友可以post相佢都可以的,有D師兄係咁係度吹水,佢已經 ...

c兄你有舊post可否send上嚟睇吓…………除咗早晨之外我數過大大話話成個10人問佢野……無回個人嘅……根本就零交流……你可以數數佢係群有幾多句話

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
saturday + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

我只可以講 導火線唔係在石金兩個群內發生 另回cwl師兄, 我無講邊個岩邊個錯, 不過我曾講 道不同不相為謀
回復

hung1106.c 發表於 2015-8-2 22:55
群友可以post相佢都可以的,有D師兄係咁係度吹水,佢已經 ...

師兄言下之意,像這一兩星期該群中活躍留言的師兄全都是游手好閒之輩,其實香港地有邊個唔洗搵食,留言是因為交流龜,中峰又真的看不出有幾忙,漏夜玩群友大轉移,這不是一個大忙人能處理的事情,有心人這稱呼更貼切。唔答野或唔交流是因為忙,還是覺得對"生意"無幫助 :)

我是被拉進第一個中峰群的人之一,在此之前沒有對中蜂有什麼反感,大家留留言,說說龜跟其他群沒兩樣。但隔幾日後,就突然發生群主大規模移除群友件事,原來群主在挑選指定群友去第二群中,咁剩落黎的我們呢 ? 沒"石金"價值 ? 還是沒資格玩龜 ? 無端端被AB GROUP呢。

不難去想,是否分享的龜令中蜂客戶開了眼界而影響生意;而生意才是開群的目的 ? 掛羊頭賣狗肉之說並不是生安白做。

一個龜群,容不下當中群友聊天小離題一下,吹下水,呢份工黎嫁 ? 有心及大智慧的群主理應打成一片,將討論重點拉回主題。而不是平時唔出聲,離題就"專心專注石金"字眼出現,或踢人走。

其實既然講到咁忙,開個聊龜WHATAPP GROUP出黎把很咩,香港又唔係無龜GROUP。
我入過很多群,有遇過熱心跟群友聊的群主,群主有要求,但他並不懶惰去帶領群友聊重點;
有遇過唔出聲的群主,愛給人自由發揮,有時會偏離龜,但龜都係主要,因為群友都是因龜而聚;

但就第一次遇上,唔出聲引領(只會專注石金口號)又要群友聊重點的群主,還會HIGHLIGHT群友分組的群主,我就唔明,點解中峰會覺得我沒有玩石金,或是沒有玩石金之心,或是不配玩石金
回復