香港龜友論壇

樓主: kahung
打印 上一主題 下一主題

中蜂ws群踢人事件

中蜂太太,你重未回答我D問題,希望你可以回答我
回復

致我愛中蜂

首先回應一下,對於各師兄們的猜測,SecRet兄是否閣下或是打手,推測應該是來自SecRet兄的文章記錄都與宣傳貴店有關,但其實已不重要,因為SecRet兄已隱藏了其文章記錄,正正式式人如其名secret了,其身份已不是重點,因為店長已留言回應,不是再「加分crossover蛇鼠一窩」、或是「一句唔係男人再搭"完結"了事」這種沒心解決問題、高人一等的處理方式。(恕我邪惡地去想,可能這裡要面對更大的群眾,不像群組般一面倒的傾側,所以和謁的中蜂形象需要出現。)

說到「侮辱」,各師兄們都只是回應SecRet兄,相對起店長(群主)的行為,「侮辱」程度不及百中之一,一個有「地位」且名聲不錯的店長,開了一個群組招來四方八面的龜友,當中SecRet兄般的朋友及熟客佔大多數,開群數天後突然螞蟻搬家式移走選定群友,原因是可笑的「要專注石金」,一來不見得店長只賣石金,二來為何店長會覺得沒被選中的我不是為石金而來?說實話,我被進群後沒退出的原因是因為店長口碑好(服務態度,當然也是道聽SecRet般師兄的宣傳途說)及真想探究為何北石能瘋魔一堆人,對於純真及好玩龜的我被遺留在一群實在有說不出的「侮辱」,自問同樣用龜賺點小外快的我,並無在貴群宣傳及私下買賣。

對於你們好努力地對待每一個人,這點我在事發後有所保留,先是小人、唔係男人、遺言好走、別人對話中突然被踢等,再加上文章出現後,只見店長加分諷刺蛇鼠一窩,然後在貴whatapp群嘲諷且斷章取義地說「我們」「立例」管別人的whatapp群不能用來買賣(有圖為証),現在你又在你第一點說因為群友當了買賣區?完全不解。但日久見人心,我們或許「友緣」會聚。

對於店長澄清兩點的第一點,751達哥已指出店長所說乃是主觀想法 ,數據並不支持。在此也為達哥作人格証明(壇友興這樣,像法庭般,不打理據打人格),達哥乃是一等一好龜友,玩得講得乜都得,但無理被踢就唔得了。另一方面,貴whatapp群嘲諷且斷章取義地說「我們」「立例」管別人的whatapp群不能用來買賣,我又覺得你這點的解釋極為矛盾。(先清理一下思維再解釋吧,你這說法我是有圖為証的)

第二點,被店長踢出群的人,撫心自問,應該也只是嘲諷一下店長的管理方式,來來去去也是這類人熱鬧whatapp群,這是各大whatapp群的至寶,情況相約於我愛中蜂在龜友論壇的作用,而他們嘲諷的原因都離不開中蜂兄因偏離目的而「搬群」或不熟手的管理群組「專注專心專乜石金等字眼」。若你想他們是搶生意而來、或是什麼,那你真是想太多了,更惡毒的人永遠在你背後插刀而你不會正面見到他的(文中你懂引用字句,但好像不懂套用在現實生活上)。

我也澄清,我跟弟做生意是為買龜,因為龜現在很昂貴,不倒賣一下益下人識多點人或賺點零頭,會有錢買不到好龜、或見到好龜不夠錢買。「天地良心」我也經常用,對比起很多其他倒賣的什至店舖,我們幸運地不用呃,因為入手都是喜歡的,賣出都不捨得,且是為龜而龜,不是為生活。離題了,最後,這不是什麼追不追擊,只是回應一下,未入第一群前對貴店貴店主貴店主夫人的印象是中性或以上,完結這事後減分是在所難免了,但看店主夫人最後的隱喻應該是我們這些人沒所謂,不重要吧。(希望我的想法是錯吧)

師兄 我沒有隱藏任何野啊  發表於 2015-8-5 11:29
回復

cwl 發表於 2015-8-5 10:10
致我愛中蜂

首先回應一下,對於各師兄們的猜測,SecRet兄是否閣下或是打手,推測應該是來自SecRet兄的 ...

Dear cwl,
回復你對我的點評:
1. 其實C兄可以真接落去店舖, 或直接打比當時人(他有專頁, 入去可以找到有關資料), 了解有關於你們相方的問題, 相信好快令C兄了解事情真相!
2. 你說...比起魚街其實同棟屎比有意義嗎......你不能這樣說, 至小有超人店, 石屎五木工程...尼D店做對比, 人家也有好貨賣及比人欣賞!
3. 現在生意怎樣真的不關我事, 我只注意與我有關的事......你不能這樣說, 甘樣會影響到你既形象, C兄D龜也是超班G1貨, 賣貴野當然要建立好形象, 就好似你去買L....V, 你一入門口, 人家也會很有禮對你! 相反, 你做客人去L...V公司睇野時, 有個服務員唔小心踢到你, 你就要投訴, 更在店門口像...土豪般...的大聲說...現在生意怎樣真的不關我事, 我只注意與我有關的事!!!!!
4. 不能帶政治說話到討論區, 更不要說...甘願當狗, 一世冇出頭...尼D語句, 來表達你心中所想, 因為甘樣, 會傷留言者的心!
5. 最後, 真心提一提所有就此事受影響的人, 小心你們的行為, 可能構成網絡欺凌罪或其他罪行! (幾個人互相呼應將帖推到第9-10頁, 仲要有圖有真相, 証明自己係當時人!) 因為友緣龜屋沒有商業操守上的問題, 反之而家有關人士的行為, 好似有D影響人家聲譽! 君子不立危樓下!!!!!!
Thanks
Anson
回復

anson388 發表於 2015-8-5 15:45
Dear cwl,
回復你對我的點評:
1. 其實C兄可以真接落去店舖, 或直接打比當時人(他有專頁, 入去可以找到有 ...

其實,我說的是實況加體會,你的說話則兜圈再正面宣傳。
你說到所謂的網絡欺凌,不如唔好再扣帽子了,,,真係識解咩叫網絡欺凌先啦。
我說的是實況,叫君子來解答吧。

有道理  發表於 2015-8-6 00:15
回復

cwl 發表於 2015-8-5 16:57
其實,我說的是實況加體會,你的說話則兜圈再正面宣傳。
你說到所謂的網絡欺凌,不如唔好再扣帽子了,, ...

距個D係兜圈再正面誇張宣傳
回復

事情發展到呢個地步...
我作為群中人..
初初入群只係覺得連中蜂都開Wtsapp group
當然入去睇下啦..
我都有見過有ching係咁放龜相有冇放我唔知啦..
我淨係知有日無啦啦分左group
而我都俾中蜂拉左入去..
我爬哂咁多位ching既文..
亦都睇埋中蜂既回覆..
其實我都覺得...
冇必要做到咁...
你可以出po賣龜..點解人地唔得先..
好多時有競爭先有進步
與其你地係咁搵打手護航既不如大量啲啦
再咁落去...
你地儲左咁多年既信譽就88
回復

Dear cwl,
回復你對我的點評:
1. 其實C兄可以真接落去店舖, 或直接打比當時人(他有專頁, 入去可以找到有 ...

「反之而家有關人士的行為, 好似有D影響人家聲譽!」
其實你地日日都咁樣護航都唔知邊個影響邊個
其實佢咁樣做會唔會無私顯見私左小小?
講真你地要玩小圈子既冇人阻到你地..
但係作為一個老闆/一個商人..
咁樣做會唔會小家左小小呢???
回復

其實我都入左專注石金組,我不知是a還是b隊,
其實我好多時問問題,貼相,都沒有回我,可能相跟問題的質量太低,
其實我都有種感覺………這個組都沒人理我,
但我沒有不高興,
因為養龜是為了開心,
如果因為一件原為了娛己歡樂的事,當中有一點情況發生,而使自己不開心,那是沒必要也不值得!
而我沒有白化龜、沒有變異龜、沒有繁殖到苗、沒技術就是亂養一通、也沒錢沒地方再買新龜,根本沒任何利用價值,所以沒人回我我並不奇怪,因為我根本就沒有結交的價值!
人那一個沒有私心,如果我有苗出、我識很多養殖戶、我有很多門路,我相信結果就大大不同。
私心,邊個沒有呢?

更正: C兄用心養龜就可以了!!!!5元一只龜同100,000元一只龜也是很愛食蚯蚓, 沒有分別的!!!!!  發表於 2015-8-6 13:25
C兄用心養龜就可以了!!!!5元一只龜同100,000元一只龜也是很愛食蚯蚓, 有分別的!!!!!  發表於 2015-8-6 13:23
師兄重點了!  發表於 2015-8-6 09:18
回復

banseven 發表於 2015-8-6 03:20
其實我好多時問問題,貼相,都沒有回我,可能相跟問題的質量 ...

咁ching你又唔好咁灰心
你無遇到好既討論對象姐
回復

Dear cwl,
回復你對我的點評:

anson ching 講既野有道理 佢地無理由叫你打手
但係人地講明係中鋒既問題 唔係有緣既問題
我讀完十頁討論佢地都無叫人唔好去買龜/ 話佢地產品有問題
我相信佢地純粹係就事論事

如果一個生意人可以用“怕影響商譽"為由滅聲 實在係唔公平
回復

Dear cwl,
回復你對我的點評:

c師其實開頭我覺得你講野有D公道但係你用(  最後, 真心提一提所有就此事受影響的人, 小心你們的行為, 可能構成網絡凌罪或其他罪行! (幾個人互相呼應將帖推到第9-10頁, 仲要有圖有真相, 証明自己係當時人!) 你是當事人?你是群内人?c兄如果你比人打警察叔叔會同你去驗傷影相、點解要影相呀,上庭嘅助証可唔可以唔影呀,警察叔叔都會講有圖有真相、唔係我哋靠咩野去執法係要講証句架- c兄請例可構成綱絡欺凌個幾個元素……(c兄唔應你唔好咗做打手了)
回復

pointpoint 發表於 2015-8-6 00:43
其實佢咁 ...

c兄你真心有追Pcst……多謝你
回復

banseven 發表於 2015-8-6 03:20
其實我好多時問問題,貼相,都沒有回我,可能相跟問題的質量 ...

c兄你在群都知只有個幾位c兄出聲啫……群主係唔理架
回復

jasonmetro 發表於 2015-8-6 07:10
anson ching 講既野有道理 佢地無理由叫你打手
但係人地講明係中鋒既問題 唔係有緣既問題
我讀完十頁討論 ...

c兄夠中立
回復

睇開d,玩咩都開心玩
回復

uk138 發表於 2015-8-6 08:31
睇開d,玩咩都開心玩

而家唔係睇唔睇開啲既問題
問題係只許州官放火不許百姓點燈
個群名寫左係交流交易群
意指入黎既人都應該係平等既待遇
你可以放人地都可以
甘先係一個公平既環境
如果係一個單單群主不爽有人做同樣既嘢而去踢人
甘就係群主問題
回復

其實入組嘅野,啱睇咪留低,無人理咪dry睇唔講,完全無必要為呢d問題搞到唔開心,到左依家,我地呢d2打6,連可以偷師嘅地方都無左,咁又係咪一件好事呢?

係度想多謝果幾位常常於群組發言嘅師兄,使我獲益良多!
回復

神郎 發表於 2015-8-6 00:21
距個D係兜圈再正面誇張宣傳

神郎, 你好!
距個D係兜圈再正面誇張宣傳...你意思係我幫人家賣廣告???????
我都有提到...cwl...C兄D龜係超班G1貨!!!!!!
有時D留言打得長, 就會好似作文咁, 加左D正面字眼落去, 其實都係想D人睇到D留言會開心D甘姐!!!!!
Thanks
Anson
回復

pointpoint 發表於 2015-8-6 00:43
其實佢咁 ...

Point Point....你好!
我只是一位獨立的留言者, 沒有參與本論壇的任何一個圈子!
每個人也有在論壇...留言/發帖...的權利, 只要成為論壇會員, 就可以了!
論壇也接受會員發起組織活動, 例如whatsapp group, 微信group!
但當有人參與了個別whatsapp group, 微信group, 離開了論壇的範圍, 發生了不開心的事情, 之後又把事情單方面的搬回來論壇, 我就覺得有點兒...........
多謝你的回復!
Anson

一針見血  發表於 2015-8-9 11:44
回復

哈哈,到200個了.
回復