香港龜友論壇

查看: 17210|回復: 361
打印 上一主題 下一主題

中蜂ws群踢人事件

樓主
希望ws群師兄入嚟講下

Post得上嚟預咗被删除似Post

Post得上嚟預咗被删除似Post

評分

參與人數 6威望 +15 收起 理由
codeeeee + 1 中蜂真係攞黎柒
TakTak + 1 菩薩本無樹,明璄亦非台,本來無一物,何處.
751 + 1 多謝幸運8
lucky8 + 1 水本無丘,因風皺面,山本無肉,因雪白頭!.
cwl + 1 多謝店長,自我中心,隻手遮天,發揚北石。.
我愛中蜂 + 10 多謝你哋,狼狽為奸,蛇鼠一窩,活躍論壇.

查看全部評分

回復

呢件羅生門事件其實討論幾耐都吾會有結果.
不過比我睇到既幾位來聲討既重點並吾係中蜂既態度好吾好或無理踢走人
而係中蜂吾比其他人係群內做買賣,所以吾係道不同不雙為謀既問題甘簡單,而係利益之爭,我理解有無錯呢??
因為如果好似我甘係買龜多過賣龜既話,係呢類群根本吾會介意話事人比吾比我賣野的
回復

cwl 發表於 2015-8-10 04:11
看來很多朋友想繼續下去,那就不負眾望繼續討論。

回文者大致上認為,群是中蜂的,中蜂愛怎樣就怎樣。那請 ...

原來是為了我點評你 ! 珠璣變成誅機錯别字而來 , 其實祇是差之毫厘你又何必介懷 , 要你大費周章點名批評 , 實在罪過 ..我對你並不是有彈無讚 , 你以龜為龜喜歡的買 , 捨不得的賣...賺點零頭 , 那份高上情操我也加以認同 , 如令閣下情緒不安實屬不幸, 我在這裡公開向你賠個不是 , 你又尋寃得雪了 那應該釋懷吧 !

年青人最後我贈你一個字 " "
回復

anson388 發表於 2015-8-10 11:36
Dear Jasonmetro!!!!
1. 實體商戶要做生意 咁網上商戶都係要做生意架...網上商戶在頭像下, 有Icon證明的! ...

我真係唔知你係咩人 有咩立場 咩hidden agenda
但係點解你唔可以容許有衝突既兩方面出嚟4466講清楚
我無話支持任何一方 但係我認為無人可以仗自己身為實體商戶而回避問題囉

正於herbalchung ching 所講,不如貼出嚟等所有人判斷下
網絡,討論區呢d野就係開放一個比大家理性討論既平台
回復

"假借交流心得為名,以搵水魚谷交易為實
將群內人分類,毫不尊重
看不順眼即踢,唔順氣的人,當然會上壇同大家講
畢竟依條友都叫做有名氣,依家做埋d小人偽君子行為,更毫無羞恥之心,不停加分講廢話,不肯正面回應事件,對質
睇黎師兄你連成件事來龍去脈都未清楚,仲講咩自己開群,溝通工具
換個角度,如果龜壇壇主因睇你唔順眼,因你阻佢搵錢,而 block左你帳號,叫你留完遺言就好走,你會開post投訴同大家講嗎?
你現在的思維,正正係順服權威,逆來順受,充滿奴性的中國狗思維"

姐係而家開個POST出黎,教中鋒應該點做人????? 我GET到既係咁多
講咩野思維,,順服權威,逆來順受,充滿奴性的中國狗思維..blablablabla....

你最識講野最識尊重人啦...師兄

cwl
討論場中有立場是必然的事,但師兄分段做得比較差,唔知你是邊面的。溫馨提示  發表於 2015-8-10 15:33
cwl
討論場中有立場是必然的事,但師兄分段做得比較差,唔知你是邊面的。溫馨提示  發表於 2015-8-10 15:33
回復

阿麟 發表於 2015-8-9 14:43
我從未幫襯過中蜂,去都未去過佢店,只係路經見到呢個post入來多口幾句.

我簡單甘分析,中蜂係WSG既做法可能 ...

認同認同認同認同
回復

SOLA71478 發表於 2015-8-10 13:36
師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題
...

Sola71478, 你好!
1. 師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題...你覺得是誰引起問題, 導致今次事件, 要被扣分!!!!
2. 後來中峰:「paulli師兄講的是我們的不足之处,地方窄小,以後我們會多加胶盒,分開好再給師兄挑選。有過則改,無則勉之。」 係可以挽回聲譽! ...C兄留意到正面的事情, 讚X1!
3. 但中峰再係219#留言  呢D唔單止囂張仲自扣聲譽算點?...大家都是好會員, 所說的話也沒有被扣分, 沒有問題喎! 囂張...係你主觀甘認為! 自扣聲譽...佢會為自己的言行付責任, 此責任不用由...你/我...過問!
4. 而你提到網絡欺凌因為涉事人提出有圖有真相事件而影響中峰  但你完全無提到不是涉事人之一SecRet 佢不單止唔係中峰又唔係群內人又無係呢件事上幫助到中峰 反而制做各種因素令事件火上加油 呢D都係網絡欺凌形成因素(有意無意都間接令中峰聲譽受傷及被圍攻)...C兄, 你真有趣, 我是在第9頁才留言, 你可以話我係導致中蜂被圍攻的人...你有你睇法, 我不解釋了!!!!
5. 而你比我覺得你都好似同一個SecRet一樣制動各種問題  <------友緣龜屋沒有商業操守上的問題  
我唔排除你有意圖或企圖去分化事件或煽動事件...C兄, 我不能夠改變你對我的睇法!!!!!我只是以事論事姐, 沒有要求任何一方做道歉的事!!!!!
Thx
Anson

如你所言 呢件事你我都無份 其他師兄貼圖係其他師兄既事你都無必要提出以事論事 佢地貼圖既事係佢地既責任 你我都無權提出指控 食花生未.算囉  發表於 2015-8-10 17:21
回復

anson388 發表於 2015-8-10 12:07
C兄, 你好!
以下是我於183樓所說的話, 請留意粗體有底線的字!!!!!
5. 最後, 真心提一提所有就此事受影響 ...

師兄  聲譽係大家覺得佢行為各種因素而建立出黎 宜家發生問題俾人扣少計分 係咪應該反思檢討該事件問題
後來中峰:「paulli師兄講的是我們的不足之处,地方窄小,以後我們會多加胶盒,分開好再給師兄挑選。有過則改,無則勉之。」 係可以挽回聲譽 但中峰再係219#留言  呢D唔單止囂張仲自扣聲譽算點?
而你提到網絡欺凌因為涉事人提出有圖有真相事件而影響中峰  但你完全無提到不是涉事人之一SecRet 佢不單止唔係中峰又唔係群內人又無係呢件事上幫助到中峰 反而制做各種因素令事件火上加油 呢D都係網絡欺凌形成因素(有意無意都間接令中峰聲譽受傷及被圍攻)
而你比我覺得你都好似同一個SecRet一樣制動各種問題  <------友緣龜屋沒有商業操守上的問題  
我唔排除你有意圖或企圖去分化事件或煽動事件
回復

前田太尊 發表於 2015-8-9 16:44
咁都算係網絡欺凌嗎?

C兄, 你好!
以下是我於183樓所說的話, 請留意粗體有底線的字!!!!!
5. 最後, 真心提一提所有就此事受影響的人, 小心你們的行為, 可能構成網絡欺凌罪或其他罪行! (幾個人互相呼應將帖推到第9-10頁, 仲要有圖有真相, 証明自己係當時人!) 因為友緣龜屋沒有商業操守上的問題, 反之而家有關人士的行為, 好似有D影響人家聲譽! 君子不立危樓下!!!!!!
Thanks
Anson

但DC兄好似唔係針對緊友緣龜屋播……  發表於 2015-8-10 12:27
回復

jasonmetro 發表於 2015-8-10 02:22
實體商戶要做生意 咁網上商戶都係要做生意架
同一個平台 有我生存空間但無你份 咁就唔好打著一個公平既旗號 ...

Dear Jasonmetro!!!!
1. 實體商戶要做生意 咁網上商戶都係要做生意架...網上商戶在頭像下, 有Icon證明的! 此事件中, 是沒有網上商戶發言!!!!
2. 同一個平台 有我生存空間但無你份 咁就唔好打著一個公平既旗號啦...(同一個平台, 所有人都平等地有發言權利, 你我仲可以發言代表大家仲生存! 但不是每人, 也有營商權利, 營商者必須先得到論壇認證, 才能營商(即係合法地賣活體)!  
3. 你話ching追擊中鋒斷人米路 咁中鋒趕人出group 都係斷人米路姐, 我睇唔到有咩分別...(有牌小販不可以在Sogo百貨裡, 賣底褲及胸圍)
4. 仲有,一個二個話大男人唔應該計較, 成日大男人前大男人後, 我都唔明唔係大男人又點, ching們係中意做小男人啊, 無問題架 又關你事既...(C兄...放下吧, 不要生氣)

Thanks
Anson
回復

cwl 發表於 2015-8-10 04:11

回文者大致上認為,群是中蜂的,中蜂愛怎樣就怎樣。那請 ...

cwl...你好!
先多謝你在201樓的點評, 你應該都係鐘意睇波的人, 我都係!!!!!
1. 回文者大致上認為,群是中蜂的,中蜂愛怎樣就怎樣。...我個人立埸覺得係, 因為管理員係中蜂, 你接受了中蜂的邀請!!!
2. 那請你們注意一下,我也只不過是在龜友論壇申訴一下,意外地中蜂的真面目都顯露出來而已,同樣地,我也是在非中蜂全權管轄的範圍上說一下事實,可幸的是中蜂在這裡並無大權,不然,又會失去一個抱怨的福地,在這裡我也是愛怎樣就怎樣。... 可怕的, 是你不是在保護論壇裡的人的利益(公開WSP內容, 上次應該係公開飞机友的對話內容, 人家發表前, 有資詢論壇板主為主題設定底線, 才公布!!!), 而係令以...局外人的身份...睇尼件事既人, 有機會覺得你正在放大一個小問題/或攪事! 就此事來說, 你得到什麼??? 我個人睇法係你有份破壞人家的形象同時, 也破壞了你們兩兄弟的形象!!!!希望你能夠拿出你抬起...核爆級鱷龜王...的勇氣, 退出這一件事!!!!
祝你龜兒健康, 開心睇波!!!
Thx
Anson
回復

herbalchung 發表於 2015-8-10 05:17
貼踢人前最少30日全部群內對話把啦。
如果中蜂無原無故主動叫人講遺言, 即係咒群友去死, 作為龜友就唔應 ...

C兄,
事實就係group內(最多100人)的私人事, 不要被其中一方立場的人利用, 引導事情去一條找不到出口的道路!
論壇就係社會的縮影, 有好多問題不是單方的...我說的就是了..., 雙方都係退一步吧!!!!!
Thx
Anson
回復

Dear point pint!
為了分析三張圖裡的對話動機, 真係有需要知道被紅了的電話是屬於那一個受影響的人/追擊中蜂的人!!!!
由於WSP, 中蜂係管理員, 所以知道中蜂的電話是5字開頭!!!!
那麼, 在三張圖裡, 煩請你列出那一組說話, 是屬於那一個受影響的人/追擊中蜂的人??????
例如: 我愛中蜂: +8525...移除了+8529....2
另外, C兄列出前, 請你先問清楚當時人是否願意你代表他們, 列出誰說過那句話!!!!!
最後...
1. C兄你應該沒有在三張圖裡發言, 因為沒有一句對話, 是出現在右手邊!
2. 你發圖前, 有沒有問過...對話雙方...包括中蜂, 是否同意你發表圖片? (圖片含個人資料, 是非公開性的內容, 只有不多於100人知道的)
3. 你必須交代圖片的來源, 如果是從你手機cap出來的, 你發表前, 必須得到group裡所有人的支持, 包括中蜂, 你才有權限公開group裡的對話內容!!!!!!!
4. 如果你不能提供第3點的資料...(請你放下, 及原諒中蜂吧, 唔好成為另一個被追擊的目標)
Thx
Anson

回復

貼踢人前最少30日全部群內對話把啦。
如果中蜂無原無故主動叫人講遺言, 即係咒群友去死, 作為龜友就唔應該接受喇。佢表達似有前因先踢人, 咪貼出嚟大家評吓理囉, 如果有大家撐佢囉, 如果係唔啱咪杯葛佢囉。

依家中蜂唔想回應似怕俾人圍剿追擊, 又或者旺季生意同養龜太忙啦想息事寧人?

即係香港態度好嘅龜店真係唔多, 旺角阿澤摺左,中蜂原本都好多人持正面印象嘅, 如果係俾行家用陰招攪死就唔係龜友之福(現階段資料太少, 太家都賣龜外人睇係咩都有可能, 應該好多人有考慮過哩個因素), 貼多啲對話出嚟大家就知咩事。

利申只入去佢舖頭參觀過不多於5次無幫襯過無傾過偈, 亦唔識佢, 參觀時均見店員態度都幾好

合理  發表於 2015-8-12 00:52
合理要求。。。  發表於 2015-8-10 10:41
一針見血  發表於 2015-8-10 10:31
回復

回文者大致上認為,群是中蜂的,中蜂愛怎樣就怎樣。那請你們注意一下,我也只不過是在龜友論壇申訴一下,意外地中蜂的真面目都顯露出來而已,同樣地,我也是在非中蜂全權管轄的範圍上說一下事實,可幸的是中蜂在這裡並無大權,不然,又會失去一個抱怨的福地,在這裡我也是愛怎樣就怎樣。

對於「龟踪蜜友」錯別字的挑剔,因為師兄很另類,所以分開回應一下,估唔到2015年還有人出這招,自以為說話深層次,其實用意在 ? 標奇立異 ? 以師兄的準則,師兄又何嚐不是繁簡體字混用 ? 一係全繁、一係全簡,在繁體字的層面簡體並不是正確文字,簡體字的層面繁體字也不是正確文字,文書上混用是錯誤的行為呢。

回復

講真果句,人地開個群,就係想邀請朋友入去。。
既然被踢者都吾當佢朋友,甚至大家根本都吾識,踢你走都好合理丫。
而且個群佢開既,做乜都吾洗解釋,吾岩咪退群囉。
洗吾洗開記者招待會解釋呀?
回復

實體商戶要做生意 咁網上商戶都係要做生意架
同一個平台 有我生存空間但無你份 咁就唔好打著一個公平既旗號啦
你話ching追擊中鋒斷人米路 咁中鋒趕人出group 都係斷人米路姐
我睇唔到有咩分別

仲有,一個二個話大男人唔應該計較
成日大男人前大男人後
我都唔明唔係大男人又點
ching們係中意做小男人啊
無問題架 又關你事既
回復

因為班友仔係蜂巢面前討論蜜糖食物 巧遇蜜蜂聽到 應為你地會傷害蜜巢所以決定針你地 班友仔係無預測既情況下其中一個受害 蜜蜂成功攻擊一名友仔 而蜜蜂使用了唯一自身能力蜂針而死亡 最後班友仔以毀掉蜂巢為雪恨了事

蜜蜂 因自己的誤解解讀錯誤接收到的信息而毀了辛苦建造出來的蜂巢 何苦呢 善哉善哉  訓覺

分析得好精確  發表於 2015-8-12 00:51
回復

Bj4

做得好  發表於 2015-8-12 00:50
回復

enigmaa 發表於 2015-8-8 14:34
事情已到尾聲、每個戴假面具扮好人,私底下為求利益做咗D冇品令人不高興既事,事情曝光初頭扮無辜唔會應,中 ...

師兄睇野好明確,分析得好好
回復