香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: coolman8885
打印 上一主題 下一主題

問題鈣粉過多會有問題嗎???(每天都會加小小鈣粉)(盾龜)

回復 Norrishill 的帖子

多謝分享......
回復

回復 Norrishill 的帖子

你講起又真係幾覺下.

x2  發表於 2011-9-10 20:04
回復

Johannchan 發表於 2011-9-10 03:00
乜唔係應該相反咩?  食太多蛋白, 太少鈣粉, 或濕度太低, 先至會隆背飛釘wor! ...

我話食蒲公英好你都信!?我只係新手專呃人架
係邊到買!?唔話你知!!!哈哈哈(tips 係九龍區)
回復

其實我唔使專燈餵佢地鈣粉, 我放 '消毒後的蛋殼', '墨魚骨' 同 '鈣粉' 入箱, 佢地覺得欠鈣就會食:

http://www.youtube.com/watch?v=1r3hkTShXZ4

唔欠鈣就唔去食, 好簡單, 讓自然界決定.  佢地基因入面programme左,仲叻過我地!
回復

回復 烏龜的 的帖子

橫掂都去開街市, 行多兩檔, 買多幾種菜唔會太辛苦啫.
回復

8ways 發表於 2011-9-11 06:22
回復 烏龜的 的帖子

橫掂都去開街市, 行多兩檔, 買多幾種菜唔會太辛苦啫.

同我講冇用= =
同d唔係咁做既人講先有用.........
回復

回復 烏龜的 的帖子

所以咪係到講多兩句, 提醒吓啲龜友. 行多兩步買菜都唔肯, 點照顧隻龜一生一世.
回復

8ways 發表於 2011-9-11 09:17
回復 烏龜的 的帖子

所以咪係到講多兩句, 提醒吓啲龜友. 行多兩步買菜都唔肯, 點照顧隻龜一生一世. ...

唉.....有d人當寵物係玩具 玩具又洗咩對佢咁好~
求其有個地方 幾隻擺埋一齊轉到身就當盡左責架啦...
有得食正常野已經偷笑 唔好話買多幾種!
回復

thomaspsp 發表於 2011-9-10 13:21
其實只要有均衡飲食.
都夠營養.
所以好多ching 都用.車前草.

第一句就最正確!!!
回復

8ways 發表於 2011-9-10 07:41
過度補充了鈣或維他命, 可以做成更多的傷害相比不補充。一星期最多一至兩次少量的鈣或維他命補充劑! ...

絕對認同!!支持你的說法
回復

超人七號 發表於 2011-9-11 09:47
第一句就最正確!!!

養龜心得,各施各法,其實每位都在做緊實驗,要知道每只龜仔的吸收也不同,其實雜菜餐單就最好!親眼見很多例子,淨吃生菜、荳角、也可以養出很靚的龜,而跟著那些保健餐單養成的龜也不見得是好的!其實養好一只龜仔,仲有好多因素,環境和餐數也很重要!!各位認同嗎?
回復

超人七號 發表於 2011-9-11 10:36
養龜心得,各施各法,其實每位都在做緊實驗,要知道每只龜仔的吸收也不同,其實雜菜餐單就最好!親眼見很 ...

很同意超人前輩既教誨. 外國論壇也有類似例子淨吃生菜、雜菜也可以養出很靚的龜, 而且生菜及豆類仲係D專家點名批評既食物!  

之前香港有人貼出D相, 佢養左兩隻同種大龜, 一隻好靚, 一隻嚴重隆背, 但環境一樣,食物一樣, 真的如超人所說, 每隻龜仔既吸收及體質都不同!

我自己覺得應該俾所有選擇佢地, 由佢地自己選擇, 自然界應該懂得自己調節及選擇, 所以我唔mix 菜, 好少灑粉(除左少少BAC), 我將鈣粉一直放箱中角落, 每日都俾少少草糧, 少少水果糧, 少少各種的菜分開俾龜龜自己去揀. (當然,浪費左好多菜同糧唔肯食)

我發現D龜識自己揀菜食, 如果口乾, 會揀超多水既菜; 如果揀左籤維少的菜,佢地會食完跟住會咬兩口通心菜既心 - 補充籤維?  如果揀左鈣質含量少的菜, 佢跟住會去角落食鈣粉補充鈣!!!  
http://www.youtube.com/watch?v=1r3hkTShXZ4
其實佢地識得補充自己所需既野, 係我地人類冇俾材料佢地選擇, 或者自作聰明幫佢地選擇,強逼佢地食鈣食營養粉!!!
回復

Johannchan 發表於 2011-9-11 01:44
其實我唔使專燈餵佢地鈣粉, 我放 '消毒後的蛋殼', '墨魚骨' 同 '鈣粉' 入箱, 佢地覺得欠鈣就會食:

http:/ ...

agree!!!!!
回復

thomaspsp 發表於 2011-9-10 13:21
其實只要有均衡飲食.
都夠營養.
所以好多ching 都用.車前草.

係架;!
好多人都係咁問-0-
之後有次問我買5-8蚊咁小,夠用咩?
之後我話用黎喂龜的-.-
之後佢又講一輪野=.=
回復

超人七號 發表於 2011-9-11 10:36
養龜心得,各施各法,其實每位都在做緊實驗,要知道每只龜仔的吸收也不同,其實雜菜餐單就最好!親眼見很 ...

認同-v-''
回復

烏龜的 發表於 2011-9-10 15:57
我餵好多種架lor!!!我先唔係個d一種菜食一世個d人!!
8way個個係幾好架!!!你可以去街市有d賣外國菜既鋪頭  ...

咁你冬天點算??
冬天好似無咁多山藥草賣??;`
回復

回復 烏龜的 的帖子

做了一點資料搜集, 蒲公英每一枝花莖只會開一朵花, 若一枝花莖開多朵花就應該是黃鵪菜

好多時黃鵪菜會被誤認為蒲公英,包括奶路臣街的野菜檔姐姐

蒲公英是這樣的

借用浸會大學藥用植物圖像數據庫的圖片

黃鵪菜是這樣的

借用浸會大學藥用植物圖像數據庫的圖片

回復