香港龜友論壇

查看: 3533|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

幾個關於盾臂龜既問題 :) 希望大家可以幫幫我 (加多條 XD)

樓主

係問之前俾d相大家睇啦

問題黎啦!!!!!!!!!!

1 - 其實浸水有冇話咩溫度? 我就咁開水喉水D水OK嗎?
2 - 我俾草 / 菜 / 有時俾蘿蔔/APPLE, OK嗎? 仲洗唔洗加D咩?
3 - 佢D便便一大舊, 固體, 咁樣健康嗎?4 - 我呢隻應該係仔 (無意中見過佢伸左J出黎...) 洗唔洗幫佢搵個女朋友? 定係如果我剩係養佢一隻都OK?

重要既問題
- (請答我既人係不惱放龜係室外而唔係室內, 同埋隻龜要同我果隻差5多 OR 大過 :) ) THANKSSS

冬天你地點樣安置佢?
我得花園, 放係HOME係冇可能 (佢會係咁破壞)
如果放室外要做D咩功夫?
如果唔用燈係咪唔得?

MILLION THANKS!!!!!!!!
感謝!!!!!!!!!!!!!!!

沙發
1 - 其實浸水有冇話咩溫度? 我就咁開水喉水D水OK嗎? 最好係暖水37度到
2 - 我俾草 / 菜 / 有時俾蘿蔔/APPLE, OK嗎? 仲洗唔洗加D咩? 都OK 可以比蕉皮佢食
3 - 佢D便便一大舊, 固體, 咁樣健康嗎? 無相唔知
回復

板凳
1 - 其實浸水有冇話咩溫度? 我就咁開水喉水D水OK嗎?温水
2 - 我俾草 / 菜 / 有時俾蘿蔔/APPLE, OK嗎? 仲洗唔洗加D咩?  最好唔好比水果,咁大隻比佢食多啲草
3 - 佢D便便一大舊, 固體, 咁樣健康嗎?正常  唔係爛屎就得
回復

地板
古蘭修 發表於 2011-9-10 00:24
1 - 其實浸水有冇話咩溫度? 我就咁開水喉水D水OK嗎? 最好係暖水37度到
2 - 我俾草 / 菜 / 有時俾蘿蔔/APPLE ...

如果唔用暖水會唔會有事?
D便便係有好多草係入面, SOLID, 幾舊咁樣, 下次我試下影
回復

粒米 發表於 2011-9-10 00:36
1 - 其實浸水有冇話咩溫度? 我就咁開水喉水D水OK嗎?温水
2 - 我俾草 / 菜 / 有時俾蘿蔔/APPLE, OK嗎? 仲洗 ...

如果唔用溫水有冇問題?
草我就咁俾自己草地D草, 如果冬天既話, 我D草唔生, 應該買咩做主要食物?
回復

呢隻龜唔識冬眠, 係非洲龜類, 冬天低過19-20度會死, 低過22-23度可能會肺炎.

浸水30-39度
回復

step422 發表於 2011-9-10 00:40
如果唔用溫水有冇問題?
草我就咁俾自己草地D草, 如果冬天既話, 我D草唔生, 應該買咩做主要食物? ...

都係牧草 菜 草粒果D
唔用溫水更係有問題啦隻龜咁靚仔做多小小野啦 浸水咪的佢入廁所開水比佢囉
回復

咁大隻, 你放養? 甲好靓, 冇隆背, 佢值HK$5000-6000元左右, 你唔驚俾人偷左?  你又唔識養, 遲早死, 賣左佢算啦.

我細個都係唔識養盾, (超人賣俾我既), 結果都係送左俾fd養.  如果養到依家都唔止咁大lu.
回復

Johannchan 發表於 2011-9-10 00:47
呢隻龜唔識冬眠, 係非洲龜類, 冬天低過19-20度會死, 低過22-23度可能會肺炎.

浸水30-39度 ...

唔該哂~
回復

古蘭修 發表於 2011-9-10 00:50
都係牧草 菜 草粒果D
唔用溫水更係有問題啦隻龜咁靚仔做多小小野啦 浸水咪的佢入廁所開水比佢囉 ...

OKOK THANKS~
我唔係唔做, 都係問多句姐.
因為我朋友之前養既方法同你地講既野有出入,\所以我想聽多D意見
回復

Johannchan 發表於 2011-9-10 00:50
咁大隻, 你放養? 甲好靓, 冇隆背, 佢值HK$5000-6000元左右, 你唔驚俾人偷左?  你又唔識養, 遲早死, 賣左佢 ...

唔會俾人偷我地呢度好少人住.
我朋友之前講左養既方法, 只係佢講既同你地既講有少少唔同, 所以我想聽多D意見
回復

step422 發表於 2011-9-10 00:59
唔會俾人偷我地呢度好少人住.
我朋友之前講左養既方法, 只係佢講既同你地既講有少少唔同, 所以我想聽多D ...

你住邊話?

你朋友養到咁大即係好有經驗啦, 信佢啦, 唔好信我地論壇中既新手啦!!!  講真ga

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
Mrturtle + 1 同意至極
烏龜的 + 1 講得岩 聽都無妨....但係....

查看全部評分

回復

Johannchan 發表於 2011-9-10 01:02
你住邊話?

你朋友養到咁大即係好有經驗啦, 信佢啦, 唔好信我地論壇中既新手啦!!!  講真ga ...

:) 因為佢之前係TOILET養, 依家我係放佢出去自然ENVIRONMENT, 有唔同, 問佢都唔識
回復

step422 發表於 2011-9-10 01:04
:) 因為佢之前係TOILET養, 依家我係放佢出去自然ENVIRONMENT, 有唔同, 問佢都唔識  ...

其實每個人都有一套方法去照顧佢地 唔好信晒人講 綜合咁多個講法搵出個共點 咁就應該係最好既方法
回復

古蘭修 發表於 2011-9-10 01:06
其實每個人都有一套方法去照顧佢地 唔好信晒人講 綜合咁多個講法搵出個共點 咁就應該係最好既方法 ...

唔唔....好似餵野果D, 係我自己聽左好多意見加我朋友既意見, 令到龜龜依家慣左.
不過冬天果D野我真係唔識, 朋友之前放室內唔一樣, 所以呢個真係要問
回復

step422 發表於 2011-9-10 01:15
唔唔....好似餵野果D, 係我自己聽左好多意見加我朋友既意見, 令到龜龜依家慣左.
不過冬天果D野我真係唔識 ...

冬天你野養好攪惡攪.....最好買定D暖燈比佢買個大膠箱比佢係屋入面訓
回復

古蘭修 發表於 2011-9-10 01:20
冬天你野養好攪惡攪.....最好買定D暖燈比佢買個大膠箱比佢係屋入面訓

買唔係問題~不過...D箱大極都唔係好大, 佢咪會MOVE唔到?
回復

step422 發表於 2011-9-10 01:21
買唔係問題~不過...D箱大極都唔係好大, 佢咪會MOVE唔到?

冬天你唔好指意佢郁得多.....人都訓得多啦^^
回復

古蘭修 發表於 2011-9-10 01:22
冬天你唔好指意佢郁得多.....人都訓得多啦^^

唔...咁我考慮下呢個方法先!!
THANKSSS
回復

您需要提供給盾龜白天溫度大約在27至33攝氏度。不要讓盾龜的外殼溫度超過這一點 ,人誤以為盾龜必須保持在較高的溫度,因為它們是沙漠動物。這不是真的!當溫度高於34攝氏度,盾龜會在地下洞穴尋求保護白天過高溫度,他們會留地底,直到溫度下降到可接受的水平。野生盾龜避免中午的陽光和熱量,只有在清晨或黃昏後氣溫下降時才出來飲或食.
務必確保您的盾龜有涼爽的地區或陰涼處,使其在必要時可以冷卻下來。夜間溫度應低於白天的溫度,但不應該允許低於18攝氏度。
請注意,盾龜不會在冬季冬眠 , 在他們的原來生態環境,冬季是乾旱期,而不是一個寒冷的季節。因此,如果你住的地方有冷,雪的冬天,你必須能夠提供大量的,安全的室內宿舍(連同適當的熱量和UVB)為您盾龜。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Mrturtle + 1 多謝分享

查看全部評分

回復