香港龜友論壇

查看: 3212|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

曬燈時間一問

樓主
小弟有隻地圖龜   ~~ 想問下係米日日都要曬下燈~ 每次又幾耐呢?   我買左個燈係repta sun glow, 我見個盒寫有full 4-colour spectrum, uva 同uvb   呢個燈係米都ok ga?
沙發
8小時
回復

板凳
由早到晚0,0
回復

地板
sinclair_kk 發表於 2011-9-9 04:21
小弟有隻地圖龜   ~~ 想問下係米日日都要曬下燈~ 每次又幾耐呢?   我買左個燈係repta sun glow, 我見個盒寫 ...

Repta Sun Glow, full 4-colour spectrum = 可見光 = 太弱冇用.
Repta Sun Glow, 有UVA, 有UVB.

Repta Sun Glow係國產既雜牌燈, 佢既OEM係美國叫Fluker's Sun Glow, 係個完全冇人買既,好差既燈.

Repta Sun Glow有兩種規格, 賣去美國偽成美國牌子既係合FDA安全規格, 但UVB超低, 係個垃圾燈.

賣到中國, HK既係UVB正常, 但係不合安全規格既燈. 原因:

UVB燈之........... (危險警告)
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387

回復

sinclair_kk 發表於 2011-9-9 04:21
小弟有隻地圖龜   ~~ 想問下係米日日都要曬下燈~ 每次又幾耐呢?   我買左個燈係repta sun glow, 我見個盒寫 ...

陸龜係日日都要曬下燈, 就算已經係外面曬左4hr陽光, 返箱都要曬燈. 每次曬燈10-12hr.
水與半水與龜, 每日曬1-3hr足夠.
回復

waiman 發表於 2011-9-9 22:51
Repta Sun Glow, full 4-colour spectrum = 可見光 = 太弱冇用.
Repta Sun Glow, 有UVA, 有UVB.

嘩,, 原來唔合規格ga... 咁都係剩係俾佢曬太陽先啦    多謝師兄/姐 提點
回復

sinclair_kk 發表於 2011-9-9 10:10
嘩,, 原來唔合規格ga... 咁都係剩係俾佢曬太陽先啦    多謝師兄/姐 提點

水與半水與龜, 每日曬陽光30min就足夠.
而且唔係有太陽先至可以曬, 陰天都可以曬, 因為陰天只要唔係天黑暗, 就都一樣有UVA, UVB, 及可見光既全光譜.

多謝分享  發表於 2011-9-10 05:10
回復

waiman 發表於 2011-9-9 23:33
水與半水與龜, 每日曬陽光30min就足夠.
而且唔係有太陽先至可以曬, 陰天都可以曬, 因為陰天只要唔係天黑 ...

咁都ok wor  原來30mins 就可以~ 唔該哂師兄/姐
回復

kingking2007 發表於 2011-9-11 17:10
[陸龜係日日都要曬下燈, 就算已經係外面曬左4hr陽光, 返箱都要曬燈. 每次曬燈10-12hr.]
是否即不需要克意帶 ...

陸龜應該曬得越多越好
回復

kingking2007 發表於 2011-9-11 04:10
[陸龜係日日都要曬下燈, 就算已經係外面曬左4hr陽光, 返箱都要曬燈. 每次曬燈10-12hr.]
是否即不需要克意帶 ...

如果D燈有足夠UVA, UVB, 及全光譜. 就不需曬太陽, 但燈有足夠UVA, UVB, 及全光譜既養者, 係萬中無一.
回復