香港龜友論壇

查看: 12361|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

更新~睇完享和珍禽異獸後感

樓主

呢排hello後腳冇力又拒食,3歲斑龜
今日帶左佢去睇享和珍禽異獸
醫生係楊樸煜獸醫,講普通話(如果唔識有姑娘翻譯
醫生建議要照x光同驗大便
之後講解下龜內部結構,
判定係腸胃炎
從x光相片知道腸太多野痾唔出,引致壓住後腳神經線
最後示範餵藥一次
醫生好詳細解釋同姑娘都好nice
最後每3日打一次針,加潤腸藥
total $750,之後每支針$100

因為6月尾睇過土瓜灣,可以比較下(個人意見)
診金方面
-土瓜灣係$295
-享和珍禽異獸$250(7月第一次睇係免費)
醫生方面
-土瓜灣余醫生好似有d趕急,15分鐘內睇完,即場驗大便,示範點開口餵藥(唔會幫你餵埋
-享和楊醫生比較多時間睇,入左去1小時10分鐘(包埋帶走照x光時間),會講解龜內部結構,寫低notes比主人睇,講清楚解釋龜有咩病同醫龜方案,示範點開口餵藥(幫你餵埋
姑娘方面
-土瓜灣姑娘比較忙,會耐心講清楚用藥餵藥,但幾日後發現藥份量比少左,要突登去拎返藥(唔洗比錢)
-享和姑娘比較得閒,等睇醫生前都會講下hello情況,我養其他龜情況都會講
設備方面
-土瓜灣醫生房有顯微鏡,即場睇大便都得
-享和x光機壞左,要帶去附近分店照x光(我留係享和珍禽異獸等
環境方面
-土瓜灣醫生房出面有磅比動物磅重
-享和醫生房出面有動物(鸚母,兔仔,蛇,etc.)

2個醫生都好既,係一個忙d一個得閒d
大概係咁多

更新
7月8號返去打抗生素+營養液針
因為食左3日藥仲未有排便,醫生幫佢入d暖水落肛門浣腸,好快痾左小小出黎
後腳同尾有d反應
另外如果上一位睇耐左,姑娘會同出面既主人們解釋下
是日打針+浣腸+見醫生費用 total $100

再更新
7月11號再返去打抗生素+營養液針
因為仲未有排便,醫生再幫佢入d暖水落肛門浣腸,好快痾左幾多屎碎出黎
後腳同尾比上次更有反應
因為拒食問題持續,
醫生建議如果3日再唔食野就要照多次x光同可能留院,
如果肯食就5日後帶糞便比醫生睇
可以比D菜同蒸熟既南瓜佢食
醫生比左個針筒我自己幫佢浣腸
今次打針見醫生浣腸total $70

7月12號終於肯食幾啖菜
回復

沙發
睇曬你d文章。感覺你真係好錫d龜
希望龜龜快d好反
回復

板凳
最終只龜好反未
回復

地板
$750 是否已減 左 診金$250?
回復

iris007 發表於 2015-7-6 10:08
$750 是否已減 左 診金$250?

750已減250診金
回復

billy815 發表於 2015-7-6 09:53
最終只龜好反未

琴日先開始食藥,未咁快好返
回復

HAHA,,,,好快好番
回復

再更新
7月11號再返去打抗生素+營養液針
因為仲未有排便,醫生再幫佢入d暖水落肛門浣腸,好快痾左幾多屎碎出黎
後腳同尾比上次更有反應
因為拒食問題持續,
醫生建議如果3日再唔食野就要照多次x光同可能留院,
如果肯食就5日後帶糞便比醫生睇
可以比D菜同蒸熟既南瓜佢食
醫生比左個針筒我自己幫佢浣腸
今次打針見醫生浣腸total $70

7月12號終於肯食幾啖菜
回復

祝龜龜早日康復!!
回復

謝謝分享