香港龜友論壇

樓主: herbalchung
打印 上一主題 下一主題

一年容易又六四

唔痴線少少應你,無人應你嫁喇

無所謂喎, 無預人應  發表於 2015-6-5 20:09
回復

64 係有死過人
死既全部都係軍人,比暴民殺
片我就無喇,偉大祖國為左平息呢件事,決定唔追究,所以無流出

已批閱  發表於 2015-6-5 20:10
回復

herbalchung 發表於 2015-6-5 19:12
北京天安門附近無幾多個大廈???    百度地圖顯示大廈林立喎。 我幾年前去天安門都見到有, 而且之前睇 ...

首先呢…我都想請教下,所謂大廈林立係指邊一個大廈。
當然,我唔係專業攝製人士,不過都可以討論下,希望可以指教一下,
以當年科技,要係大廈以上,會唔會錄到影呢?

另一方面,又係唔係一定要有錄影先可以證明真實?
呢一個講法同日本否認南京大屠殺一樣,
同一道理,我無見過美軍殺拉登影片,等唔等同無殺到?
其實係唔係一定要有片段先可以證明有殺人?
今日已經有大量相片,當中血肉模糊,
更有方政既出現仍不能夠證明有殺人?

當然,你可以覺得學生該死,
但係都無必要為中共護短,
如果覺得殺得無錯,
中共就應該公開當年資訊,
解釋點解死咁多人,咁多子彈痕跡係點解會出現
回復

有幾多人見過耶蘇、有無片証明耶蘇存在過?點解咁多人相信?
有好多事情,唔需要証明,只要曾經你活於那個年代,你自然會明白係乜野一回事。
其實如果無証明可以說服你,你大可以唔信,反正多你一個都唔多。

+1  發表於 2015-6-6 00:58
回復

嗱,呢鋪伐就撑你啦
回復

本土精神,大陸死左人關本土人乜寺
回復

口的 立竹 5洗錢傢咩,點來點去,成班人唱歌,伐寧願去鄗來 V一Mix 唱K好過
回復

愛伐的親人愛伐的家愛伐的徂國愛伐的它
回復

banseven 發表於 2015-6-5 22:58
有好多事情,唔需要証明,只要曾經你活於那個 ...

耶穌已經有好多証壉證實
回復

現今社會體•制皆來自惡魔
回復

wongfafa 發表於 2015-6-5 22:40
首先呢…我都想請教下,所謂大廈林立係指邊一個大廈。
當然,我唔係專業攝製人士,不過都可以討論下,希 ...

我就見到好多, 當時點我就搵唔到地圖
不過記得YOUTUBE有其他六四記錄片都係建築物高處拍, 唔止一段嘅, 如果關心六四應該睇過, 真係搵唔到我可以有時間補LINK上嚟

居高臨下影空曠廣場當然可視範圍更大啦, 球場比賽都係咁影, 幾百米外影唔刑的話, 應該係1889年生產嘅攝錄機

要唔要有片先可以證實呢? 當然唔使.
不過無合理理由而無片流出就比較荒謬, 難以令人信服. 上面解釋左原因.

美國暗殺拉登, 係特發事情, 無係一個大家可以去到嘅地方縕釀幾個月時間, 無幾百個攝製隊在場. 無可比性.
當然, 美國大話連編, 呃蘇聯傾國之力比賽太空科技, 呃世人話各邪惡軸心國有大殺傷力武器要去打... 佢無殺拉登收埋慢慢虐待發洩我唔覺得奇.

死係有死, 我都信有死, 靜態嘅事發後現場照片雖然自己睇見到有真有假, 不過係全力瞄準人開槍定係向天開槍示警為主、坦克追輾活人定轆過死屍、係解方軍單方面攻擊暴徒定互相殘殺、死幾十人定死幾萬人等... 嚴重情度唔同成件事嘅意義唔同

如果覺得我係護短, 應該先提出屠城事實有力證明. 有發生過而我維護中共則我護短. 依家我出PO求大家幫助, 想以中肯角度證明共產黨人卜街.
總之無明證, 太多可疑, 想共產黨唔好嘅人先宣傳渲染共產黨衰, 我自己就絕唔會信(當然我唔信我嘅事, 我知大家唔使理, 我只會為公義係適當時候表達立場想法)
同樣地, 誣衊中共屠城, 係非常之野蠻嘅行為, 如果中共係清白, 無做到被指控嘅壞事, 或者情度遠未有指控般惡劣冷血, 我就覺得應該為中共六四含嘅冤平反

如果共產黨內部記錄的確係死幾十個至幾百個, 依事實公開之後, 同全世界已經咬定嘅罪行唔同, 咁全世界會就此罷休嗎????
回復

banseven 發表於 2015-6-5 22:58
有好多事情,唔需要証明,只要曾經你活於那個 ...

我同意你講嘅. 我都認為無證無據係可以信, 幾荒謬都可以信, 香港信乜係有自由
我完全無打算動遙堅信中共屠城嘅人心中信念
我依家只係請求幫到手嘅人、知情嘅人幫幫我
我唔想因為認為相信證據、相信事實、相信捉賊要拿贜, 而係評定中共功過睇法方面, 與社會上善良(但可能被利用善心)嘅大家有所不同, 同想解吓心中迷團, 多謝師兄賜覆
回復

EV-DAY 發表於 2015-6-5 23:11
嗱,呢鋪伐就撑你啦

幾好~~ 睇你覆可以越睇智商越高, 試問香港邊個討論區有咁著數
回復

EV-DAY 發表於 2015-6-5 23:17
口的 立竹 5洗錢傢咩,點來點去,成班人唱歌,伐寧願去鄗來 V一Mix 唱K好過

係囉, 以為好浪漫咩...
回復

herbalchung 發表於 2015-6-6 00:11
我同意你講嘅. 我都認為無證無據係可以信, 幾荒謬都可以信, 香港信乜係有自由
我完全無打算動遙堅信中共 ...

我都唔知果時發生咩事,文匯大公報竟然聯手屈政府,合力製造件咁既事出黎,應該抄老細家。
回復

Uncledash 發表於 2015-6-6 00:59
我都唔知果時發生咩事,文匯大公報竟然聯手屈政府,合力製造件咁既事出黎,應該抄老細家。 ...

傳媒報導就只能做到夠整合各界消息來源而唔能夠核實所有事件真確性
所以偶有傳媒會澄清更正報導, 而世上每件事情只會發生一次但如被報導則可五花八門, 所以你要明白唔係報導過就係真, 唔係多人信就係事實...
回復

kailunlun 發表於 2015-6-4 03:13
PS. 六月三日晚大部分媒體包括香港媒體已經收到戎嚴警告離開了天安門,剩底既只有美國和西班牙少數的攝製 ...

第四分鐘王丹講話

按照上面王丹所言, 天安門廣場應該於五月二十日左右己實施戒嚴, 是否同意???
如同意, 6月3攝製隊同時離開應更不可信
回復

herbalchung 發表於 2015-6-6 00:15
係囉, 以為好浪漫咩...

今年本土派,本未倒字分列,所以伐同了幾位朋友一齊去,,反而

有些傷感
回復

你有冇去親下
回復

5:10    有講5月20北京宣佈戒嚴

一直都戒嚴, 點解6月3號其他攝製隊消失?
回復