香港龜友論壇

查看: 4413|回復: 13

mega ray 一問

我在mega ray官網找不到220-240V 有出70W & 80W 請問在港賣的是不是假燈? 220-240V官網只有100W & 160W.

http://www.reptileuv.com/shop/in ... dex&cPath=65_68

只有美國110V有出 70W, 100W, 160W, 275W

第五代mega ray是否好用過 zoomed power sun 嗎?

成年幾無養陸龟已無留意現在的燈了!!!
回復

又講返呢個問題,之前有帖講過有出架,爬下文
回復

Mega-ray其實系冇生產80w 220v, 但系有唔系M燈既80w專門賣去東南亞, 但Mega-ray賣到東南亞的80w, 就根本不是Mega-ray燈, 而是現時國外UVB燈界流行的, 專為中國市場而設的OEM Dropship方式, 這方式很賺錢, 一毛錢也不用出, 什麼也不用做, 就每天大量收錢了.

第五代正版Mega-ray繫在2013年已移走UVB/D3波段既燈.
Zoomed Powersun繫在2010年就已改成迢低UVB強度, 但UVB/D3波段正確既燈.

兩個都唔好買. 如果你唔介意4-6個月換一次燈, 咁就買比M好既Zoomed Powersun啦, 不過千其唔好買國產既Powersun, 果D一樣係OEM Dropship.
回復

waiman 發表於 2015-6-4 06:34
Mega-ray其實系冇生產80w 220v, 但系有唔系M燈既80w專門賣去東南亞, 但Mega-ray賣到東南亞的80w, 就根本不 ...

Thanks waiman 兄,咁我用住zoomed power sun先,我啲舊版lucky bright唔舍得用.
但前日先買了支M燈100w是不是都可用到半年?
回復

唉.....!! 奶嘢返到公司用個UVB meter度時M贍UVB得50-60左右底到咁
離地30cm, 買mega ray諗住有熱有UVB, 點知.....唉......!!!!
今時今日啲燈大不如前!!!!
回復

I think every saturday I need back to office bring them down to the car park for sun shire one hour la
回復

the new mega ray is very weak UVB, I just use the uvb meter to check it just only 50 - 60, between 30cm distance!! OMG!! now a day the light are difference with before, getting more worse!!!!  
回復

Hata 發表於 2015-6-3 20:27
Thanks waiman 兄,咁我用住zoomed power sun先,我啲舊版lucky bright唔舍得用.
但前日先買了支M燈100w ...

移走UVB/D3波段既燈, 50uw/cm2就系等於陽光既25uw/cm2, 低過陽光25uw/cm2就系癈物. (Zoomed 10.0 26w USB德國產, UVB/D3波段正確, 30cm = 26-30uw/cm2.)

你用個UVB表測下就知啦. 我估你會中左招.
回復

waiman 發表於 2015-6-4 11:56
移走UVB/D3波段既燈, 到左50uw/cm2就系等於陽光既25uw/cm2, 低過25uw/cm2就系癈物. (Zoomed 10.0 26w USB ...

OMG!!! really same as you said!!
回復

Hata 發表於 2015-6-3 21:12
the new mega ray is very weak UVB, I just use the uvb meter to check it just only 50 - 60, between 3 ...

唔該幫手測一下, 系21cm有幾多UVB. 要測準D, 我係用黎對比大陸既Mega-ray 80w. Thank you.
回復

waiman 發表於 2015-6-7 21:04
唔該幫手測一下, 系21cm有幾多UVB. 要測準D, 我係用黎對比大陸既Mega-ray 80w. Thank you. ...

ok no problem
回復

mega ray test in 20cm height around 51 uw2 UVB output, very weak!!!!
回復

Hata 發表於 2015-6-9 21:36
mega ray test in 20cm height around 51 uw2 UVB output, very weak!!!!

Thank you.
回復

welcome, hope it can help you to develope a good UVB light la
回復