香港龜友論壇

查看: 3645|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

盾b

樓主
Joehui1126 發表於 2015-5-30 23:22
多謝提點!仲想問多樣野,咁樣既setting ok嗎?

頂有支藍夜光開緊,UVB關左,d無食既糧無清,諗住佢肚餓起身自已 ...

1. 燈唔會太高,再高d會仲好 無咁焗
2. 如果溫度夠就唔洗開燈(日頭30-32度 夜晚26-29度)
3 .拆左前面兩塊玻璃
4. 陸龜唔洗一日兩餐, 健康既龜可以兩日一餐
5. 每日捉佢浸15-30分鐘水
6. 可以加返把USB風扇係左/右抽風
7. 16"缸太細好快唔夠用,可以既換個24"缸分返冷熱區比佢揀
8. 注意濕度唔好低過50%
回復

沙發
Joehui1126 發表於 2015-5-31 00:25
浸repotboost既時候係咪當浸埋暖水?

係呀 500ml水開一匙就ok
回復

板凳
Joehui1126 發表於 2015-5-31 00:25
浸repotboost既時候係咪當浸埋暖水?

repotboost係電解質, 通常有事先用

頭幾日浸過之後無咩事就唔好浸, 如果唔係只會令佢變東亞病龜

如果你個日想浸repotboost既話前一晚拎走水盤, 咁樣你一放佢落去浸佢先會飲 如果唔係就晒料

可以買BAC定期一星期1至2次加落M糧度, BAC係益生菌, 可作日常保健對腸胃有益
回復

地板
可以既就換隻7-8cm啦 始終5cm新手養都幾危險
回復

Joehui1126 發表於 2015-5-31 15:45
奇珍真係!
居然會肯比我換!而家攞左隻7cm盾仔反黎,一入箱就入左山洞,不過聽講日頭唔好比距入去 ...

師兄7cm買左幾錢?
回復