香港龜友論壇

查看: 3625|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

盾b

樓主
今日啱啱係奇珍買左隻盾b,反黎set好晒嘢就見距訓左,個老闆話距要食兩餐,整好放面前都唔食,咁我應唔應該同距浸水整醒距?
回復

沙發
有冇買Repotboost ?..幫佢浸兩至三日..每次浸20-30分鐘...!等佢調理吓個腸胃..!
新買既龜..要比D時間適應吓新環境..!
回復

板凳
多謝提點!仲想問多樣野,咁樣既setting ok嗎?

頂有支藍夜光開緊,UVB關左,d無食既糧無清,諗住佢肚餓起身自已食... 糧可唔可以隔夜架? 同埋d bb餵半粒m糧加d油墨菜ok嗎?
個盤整陡左,水一邊,糧一邊
回復

地板
d燈會唔會放得高過頭?
回復

Joehui1126 發表於 2015-5-30 23:22

頂有支藍夜光開緊,UVB關左,d無食既糧無清,諗住佢肚餓起身自已 ...

1. 燈唔會太高,再高d會仲好 無咁焗
2. 如果溫度夠就唔洗開燈(日頭30-32度 夜晚26-29度)
3 .拆左前面兩塊玻璃
4. 陸龜唔洗一日兩餐, 健康既龜可以兩日一餐
5. 每日捉佢浸15-30分鐘水
6. 可以加返把USB風扇係左/右抽風
7. 16"缸太細好快唔夠用,可以既換個24"缸分返冷熱區比佢揀
8. 注意濕度唔好低過50%
回復

Joehui1126 發表於 2015-5-30 23:22

頂有支藍夜光開緊,UVB關左,d無食既糧無清,諗住佢肚餓起身自已 ...

個箱同盞燈有幾高距離?你除左藍夜光!日頭有冇暖燈?宜家D天氣可以日頭唔洗開暖燈..!要睇你屋內室溫!
但正常日頭係hot過夜晚!!
餵食方面..各人有各人做法...睇吓你自已想點..我做法..新龜頭三日唔餵野比佢食(最多剪D牧草碎灑係底材上面,如果佢肚餓..佢自已會擔黎食...可以訓練佢食牧草!).淨係同佢浸Repotboost..!之後第三四日先比野佢地食..我餵油墨加牧草!M糧間一星期先食三四次....!食物盡量唔好放過夜.

水盤我建議拎走...因為怕隻龜會係水中訓著左!
回復

食牧草對盾龜腸胃好
回復

thanks all! 支燈離地30cm左右, 有買埋暖燈, 聽日就去買repotboost同牧草先, 奇珍d龜ok架可? 我係度見到有好多人recommend先去而間買
回復

浸repotboost既時候係咪當浸埋暖水?
回復

我2隻盾b都係係奇珍度買,養左1年多,買返黎2隻都即開口,
你先用水果糧引下佢,唔得再用油墨菜吧!盾b`最緊要日日浸水。
回復

Joehui1126 發表於 2015-5-31 00:25

係呀 500ml水開一匙就ok
回復

Joehui1126 發表於 2015-5-31 00:25

repotboost係電解質, 通常有事先用

頭幾日浸過之後無咩事就唔好浸, 如果唔係只會令佢變東亞病龜

如果你個日想浸repotboost既話前一晚拎走水盤, 咁樣你一放佢落去浸佢先會飲 如果唔係就晒料

可以買BAC定期一星期1至2次加落M糧度, BAC係益生菌, 可作日常保健對腸胃有益
回復

距肯開口呀!我本身仲係度驚緊睇下可唔可以去奇珍加錢換隻大d既添... 好驚距死…

回復

可以既就換隻7-8cm啦 始終5cm新手養都幾危險
回復

奇珍真係
居然會肯比我換!而家攞左隻7cm盾仔反黎,一入箱就入左山洞,不過聽講日頭唔好比距入去,所以個山洞比我攞左出黎,而家距要曬住訓
回復

Joehui1126 發表於 2015-5-31 15:45
奇珍真係!
居然會肯比我換!而家攞左隻7cm盾仔反黎,一入箱就入左山洞,不過聽講日頭唔好比距入去 ...

師兄7cm買左幾錢?
回復

新手養加溫控又方便又安全
回復

加多400,總共要 1280,其實見到有隻奇甲好活潑,本身想要既,不過老闆話奇甲黎架…其實奇甲同普通既係飬方面有咩唔同,奇甲會唔會難飬d?
回復

Thanks for sharing
回復

Thanks
回復