香港龜友論壇

查看: 1817|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

星B食材一問

樓主
我養星BB3天,頭2天比菜心佢食,食小小,早上沖涼有得啊。今天第三天白菜仔+Zoomed 草糧(分開擺),唔食!
究竟佢最意食乜,請Ching 介紹。
沙發
LSY 發表於 2011-9-7 09:21
我養星BB3天,頭2天比菜心佢食,食小小,早上沖涼有得啊。今天第三天白菜仔+Zoomed 草糧(分開擺),唔食! ...

我D星,豹,盾, 好仲意食油麥菜(跟住就係唐生菜)!!!  其它只係食小小或唔食, 可能因為D店舖成日淨係餵油麥菜+唐生菜, 縱壞左佢地, 你識下餵油麥菜, 如果油麥菜都唔食, 咁就可能病左.  我D龜冇病都唔食Zoomed 草糧 ~佢地覺得唔好食, 哈哈...
回復

板凳
大多數類型生菜,多水份但營養價值比較低。菠菜也應避免,因為它會與鈣結合,不會被爬蟲消化。
回復

地板
撈d水果糧俾佢食,佢哋好鍾意架!
回復

8ways 發表於 2011-9-7 10:07
大多數類型生菜,多水份但營養價值比較低。菠菜也應避免,因為它會與鈣結合,不會被爬蟲消化。 ...

咁如果D菜都話營養價值低, 其他D草咪仲低???

白大人話龜B餵菜好D, 餵草會輕身好多.  除非餵水果糧啦, 但長期餵水果糧會隆背!!!!

你睇下D舖頭大多數都係餵菜谷肥D龜B賣好D價錢....你有冇見過佢地餵龜B食草or龜糧?

回復

回復 Johannchan 的帖子

我指大多數生菜, 你食過生菜未? 唔餵生菜仲有大把菜可以餵.
回復

8ways 發表於 2011-9-7 11:33
回復 Johannchan 的帖子

我指大多數生菜, 你食過生菜未? 唔餵生菜仲有大把菜可以餵.  ...

誤會左, sorry sorry......
回復

多謝各位,
回復

要攪碎定成塊葉都得? 佢like邊樣多d?
剛剛在街市買了油麥菜!!
回復

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... =%E9%86%AB%E7%94%9F

"原來余醫生自己餵龜龜係真係餵菜!!!!!!!!!!!
    佢話佢多數街市咩平就買咩餵 多數都係油墨菜 白菜仔 菜心之類!
    但余醫生唔係全菜 而係3成菜 7成糧!!其實1成菜 9成糧都可以
    佢話zoomed草粒 同mazuri呢兩隻係幾好~都係草既成份較多!
    但之後佢覺得呢兩隻糧太貴 佢話就轉餵兔仔糧(佢話係oxbow 係i love rabbit有得賣 不過我冇詳細問
    如果大家買得起zoomed同mazuri都係用返呢兩隻啦)
    總之就多d比草龜龜食就可以!"
回復

回復 LSY 的帖子

切成咁樣應該難唔到大家, 只係大家有冇心去切.

回復