香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: Ariocarpus
打印 上一主題 下一主題

乾草養龜

Kennekken01 發表於 2015-5-21 13:11
作者的錯, 就有人沒思考過對不對就不負責地貼出來, 重要係個連隆背都未識分既新手貼出黎誤導人, 你隻達唔令 ...

謝謝師兄指教,我不已專家自居。還好阿達三年都無需要看醫生又未死。我試下用同樣方法養多下一個三年再分享。亞達長成體很大,那些在小龜時被認為瑕疵的大了不值一晒,我反而擔心長太快會有問題。謝謝各位賜教。哈哈,bye for now。
回復

睇完認識多左, 會嘗試用干草!
各位C 兄,請問邊隻干草好?  需要浸水才餵嗎?
回復

Mingwai 發表於 2015-6-20 01:28
睇完認識多左, 會嘗試用干草!
各位C 兄,請問邊隻干草好?  需要浸水才餵嗎? ...

我用餵兔oxbow timothy hay 草餅,剪碎加少少水容易入口做主食,其他時候隨意餵乜都得,糧,菜,葉,水果etc佔10-20%食物。隻龜草都入到囗,其他野食是鮑魚。大便全草出,有時佢喜歡自己又吃番。從來都無病過。雖然大得慢啲,但我不覺得有隆背問題。香港地方小,大得慢都未尚不好。這是我3年多的經驗分享。
回復

麻煩晒C兄!
不過,我而家只係兩豹,一盾。
好想好想買隻亞達。仲未見有靚亞達出售,有無好介紹呀!!
回復

七年了。乾草主食,完全無病過,做個記錄,給新手參巧。

回復