香港龜友論壇

查看: 2589|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新手報到,一盾2豹

樓主
想問下ching 個setting咁可以嗎?

有咩可以改善下?

我係上面加左把風扇,下面有一行網.
日間用26W 10.0UVB/ 100W UVA (33度,濕度60左右)
夜間物都冇開 (26度, 濕度75左右)

回復

沙發
而家夏天, 100W日間會唔會太熱?
回復

板凳
回復

地板
回復

You can put this 50W at one corner , 25cm height  or lower to keep that corner 28~30'c at night It's good for BB.

It makes One side 30'C ~ 31 at night. one side maybe 26~28. Turtles will choose one =]

or u can buy a 75W, put it higher. Winter u can put it lower.

回復

回復

ChickenPie 發表於 2015-4-30 03:12
You can put this 50W at one corner , 25cm height  or lower to keep that corner 28~30'c at night It ...

thanks you, but i didnt turn on anything , its already 26~27 'c. i have some moonlight bulbs now. just didnt turn it on in case its too hot. is it ok? or should i turn it on?
回復

cyruslkf 發表於 2015-4-30 10:57
thanks you, but i didnt turn on anything , its already 26~27 'c. i have some moonlight bulbs now.  ...

我之前試過由佢26-27度,.點知感冒=S。

後尾加左夜燈50W.
夜晚保持一個位置30~31, 另一邊26-28。 佢放夜晚訓覺就正正訓係我個溫控探頭旁邊 XD
有時會見佢行遠DD訓.
我覺得,你可以試一試,比龜龜自己選=]

PS:我隻是豹龜BB
回復

新手一下又豹又盾....兩隻都話難唔難...話易唔易...
你個SETTING 好基本既...都夠養唔死隻龜
高級D既 買噴霧機同個靚仔既山洞比佢地呢下...
我見你一下新手上路又盾又豹..都唔係唔得...都係勸下你一句姐...
養法唔講咁多..單係呢個網都海量資料...
新手好易犯既錯..中龜毒....真係會有一萬個理由入新龜
集郵(唔同品種或同品種唔同色系) , 比養緊個隻靚, 特價抵買(買兩隻8折), 混養好睇....等等
有一日你真係想買新龜..不仿諗下新龜可能帶病, 自己個缸承唔承受到..對現養緊既龜有無害
買下增潤設備總好過不斷貪新忘舊...我見你都買埋好多補充品..應該都幾鍚D龜
而家天氣咁好...不如帶佢地享受下免費既陽光仲好吧..
回復