香港龜友論壇

樓主: fungjai0326
打印 上一主題 下一主題

養陸計劃 (已更新至18/5/2015)

樓主
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D3

我同你既裝備差唔多.但我冇買加濕器,加左屋仔同抽風.
我用燈射住水盤. 我平時日55~60, 夜70~75濕度..
其實4月尾開始我就冇開熱燈,,,因真係好熱...唔開都成33'
回復

沙發
fungjai0326 發表於 2015-5-6 09:22
Thx師兄  有圖就容易知啲材料點放法
師兄平時係咪冇開冷氣既習慣 ...

夜晚有開,,,,開左around 25~26'. 我冇買到溫控....夏天唔洗啦,長期都是25~35到. 不過都是睇你自己屋企環境. 冬天就真是要我覺得
回復

板凳
fungjai0326 發表於 2015-5-6 18:45
明白曬師兄 師兄25~26度係咪入面既環境定屋企既溫度

我入面出面都是25~26'....可能係因為我扲走晒d玻璃.....唔好lower 22 is ok (minimun). 我覺得日夜有溫度差好d...長期恆溫唔多好.
回復

地板
fungjai0326 發表於 2015-5-7 18:48
現在冷點為30度C 熱點為32.5度C OK嗎

冷點有屋仔陰位同涼涼地最好,,,,我都是28'左右.   
日夜唔同最好. 如果長期咁高溫, 好易結石. 個人意見
回復

fungjai0326 發表於 2015-5-7 19:06
明白 原來差個屋仔陰位
另外請問師兄 濕度方面應該大約幾多

最好60~70. 長期
回復

fungjai0326 發表於 2015-5-7 19:13
師兄 請問用龜殼膏有幫助嗎

未試過,,,,你試下再話我知....thx
回復