香港龜友論壇

查看: 5660|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

養陸計劃 (已更新至18/5/2015)

樓主

日夜膽我會建議用zoomed...本人覺得比較耐用...!EXO TERRA燈快燒過zoomed...!
燈座zoomed同exo都可以!(電器選大牌子好,安全D)
KOMODO未用過!
水盤係比龜飲水...!浸水盤..你求其用個外賣膠盒比佢浸吓水都可以!浸水冇咩所謂...!
糧食:買包m糧,牧草(自己剪碎)    http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=30463
保健:鈣粉 bac rept. Rept可以一至兩星期用一次...當調理腸胃.

回復

沙發

你係咪初養龜新手...?我當年都好似你咁....plan好晒諗住買乜買乜..! 但最後都冇(一來金錢,二來空間)
我初起步個係養盾...都係好簡簡單單叫個木工師夫整左個龜箱,買左兩盞EXO TERRA燈座加日夜燈泡!一個電字溫度計...!底材都好簡單..用報紙...加塊大滋專!一個水盤....餵野比佢地食都係個外賣膠盒蓋!
你買左最簡單野設備先...!等你買左龜...養定左..先慢慢加仲未遲!...
買龜又唔等到六月既...可遇不可求呀!

講左咁長編..仲未答你問題..~~我冇買...!溫控又未去到好需要...!除非你隻係R..同安仔啦...!
幾千銀一隻龜你先再添加d pro既野啦
回復

板凳
千期唔好跌過25度。
回復