香港龜友論壇

查看: 4155|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

各位師兄比係意見(盾臂)

樓主
我隻盾臂養左兩個幾月都係重左4-5 g 倒(正唔正常?)
佢每日95%係訓教,除左曬太陽時比較活躍。同埋我每餐都係俾m糧,每次都食唔完一粒,
間唔中會生果糧同桑葉, 温度29-31 度左右70 濕度,一個星期前排左幾日石之後都無排過酸。
想問各位師兄應該點做
回復

沙發
係有問題, 首先, 隻盾盾係邊殊買?
回復

板凳
圓圓龜 發表於 2015-4-20 15:38
係有問題, 首先, 隻盾盾係邊殊買?

藍衫店
回復

地板
當初唔知原來藍衫店咁多劣評, 同埋行左幾個中金魚街呢隻我係最岩睇所以先買左佢返黎

回復

95% 瞓覺?!! d 衰龜唔夠光時係唔活躍, 同無乜胃口。
加上活動唔夠會影響新陳代謝,而影響食肉。 惡性循環
仲有如果五,六點後係龜龜瞓覺時間,所以如果要返工就早d 起身浸水,再餵食。 要比大量光源同陰暗位。 慢慢會有習慣出現 祝你成功
回復

samhung 發表於 2015-4-20 16:33
95% 瞓覺?!! d 衰龜唔夠光時係唔活躍, 同無乜胃口。
加上活動唔夠會影響新陳代謝,而影響食肉。 惡性 ...

如果早晚浸一次水會唔會好D呢?  
回復

龜苗係成日行下瞓下食下,錢,地方,時間都要考慮好多
佢地新新陳代謝快過成龜。 運動好重要,有消耗先覺得餓
回復

tarzzzzz 發表於 2015-4-20 16:36
如果早晚浸一次水會唔會好D呢?

平時有正常食屙排酸? 浸水唔會幫助開口
回復

陽光--活動--揾食--食野--瞓覺--起身
如果打斷個生活,就有問題,因為佢地唔係人
我d 龜夜晚24度左右乜都無開,但早上要見太陽
夜晚唔可以太凍22 度係極限
早上等佢行到攰,先知肚餓囉
回復

唔好對隻龜咁好,做溫室龜一有病就好難好
有時要餓佢凍下佢
我隻大龜係外面十幾度都未病過,仲強健過隻狗
冬天會有冬眠
未聽過呢

強健過隻狗- -哈哈  發表於 2015-4-23 22:07
回復

samhung 發表於 2015-4-20 16:51
陽光--活動--揾食--食野--瞓覺--起身
如果打斷個生活,就有問題,因為佢地唔係人
我d 龜夜晚24度左右乜都無 ...

佢基本上唔放佢出去都唔會行, 係箱既話食野之外都唔會行。
回復

samhung 發表於 2015-4-20 16:44
平時有正常食屙排酸? 浸水唔會幫助開口

一個星期無排啦已經有D擔心, 之前ALL左幾次石
回復

tarzzzzz 發表於 2015-4-20 16:55
佢基本上唔放佢出去都唔會行, 係箱既話食野之外都唔會行。

放出去? 咩意思? 我覺得光線不足,D龜係死死下,而家4月無問題,唔凍
回復

tarzzzzz 發表於 2015-4-20 16:55
一個星期無排啦已經有D擔心, 之前ALL左幾次石

有無開口食野? 即係問題唔太大. 有喝水,代表結石機會不大
回復

tarzzzzz 發表於 2015-4-20 16:13
當初唔知原來藍衫店咁多劣評, 同埋行左幾個中金魚街呢隻我係最岩睇所以先買左佢返黎 ...

若是從藍衫鋪買的話, 只能祝你好運 (我也有如此教訓, 身邊朋友亦遇唔少)

或者浸多尐水, 早温水早晚浸, 每次15-30分鐘吧, 試下餵桑葉睇佢食唔食 (藍衫餵菜, 盾盾應該未會肯食糧)

有機會的話, 可以照下太陽光, 不過小心佢吹親

温度保持比較高一點吧, 不過要有冷熱點, 也最好有山洞
回復

首先唔好針你隻係來自邊度先,因為係邊度買既龜都有可以能係病龜
不如你影下你既龜箱既setting先,睇下而家你隻龜既問題係來自邊一方面.
係唔係溫度唔夠?  濕度太低?
我隻盾臂前排唔食野都係因為濕度唔夠,之後換成泥底就好返,而家食得、屙得、仲訓得
回復

盾係活潑o既龜種,成日訓已經係有事喇!
回復

隻龜好靓啊!  唔好驚啦.  有咁多師兄師姐幫你.

<-------我隻阿達都係藍衫出品, 雖然買返黎時已起釘, 但有好多高手師兄教我正確養龜法, 依家冇晒D釘.  隻龜超大隻, 30磅, 仲好旺我老婆炒股$$$$$$$$$$$$
回復

藍衫D龜同設備的確係貴D, setting的確係具爭議, 但D龜唔係差成咁,公道D講, 唔好咁驚啦.
回復

kenbb 發表於 2015-4-20 22:44
首先唔好針你隻係來自邊度先,因為係邊度買既龜都有可以能係病龜
不如你影下你既龜箱既setting先,睇下而家你 ...

回復