香港龜友論壇

查看: 2966|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

求助!豹仔頸部生左粒野!

樓主

昨晚發現佢頸部發左粒好細既硬物,類似疚瘡但冇膿頭,暫時用碘酒幫佢消毒,己約了星期2土院,請問依兩日仲有咩可以做或幫到佢?有冇人試過有咁病情?感謝!

回復

沙發
大約在紅圈位置  比芝麻仲要細粒 硬的

回復

板凳
我D龜試過, BB仔春天或夏天太潮濕會生瘡, 我去大陸買好多唔同種類既抗生素眼藥膏, 幫佢地擦, 每日2次, 5-7日, 有時10日, 就會好返.

香港藥房都有抗生素眼藥膏賣.

回復

地板

有隻三合一抗生素軟膏, 有位賣龜既行家經常用黎搽龜甲和皮膚, 藥房有售:  Dr. Sheffield's TRIPLE ANTIBIOTIC OINTMENT.

** 保持浸水後抹乾, 平時唔好放水盤

回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-19 12:37
我D龜試過, BB仔春天或夏天太潮濕會生瘡, 我去大陸買好多唔同種類既抗生素眼藥膏, 幫佢地擦, 每日2次, 5-7 ...

謝謝你   其實是否屬於常見問題?大約搽幾多日會有好轉既反應 ?因我本身住離島  若帶佢去睇醫生  去程都接近兩小時...單車>船>渡海小輪>巴士    若佢係常見問題  我都會試買藥膏比佢試搽   因星期二風勢雨勢應該都幾大  我怕小問題會變成大問題  始終佢只得4CM  ...很苦惱....

保持浸水後抹乾, 平時唔好放水盤  發表於 2015-4-19 13:29
回復

island 發表於 2015-4-19 13:13
謝謝你   其實是否屬於常見問題?大約搽幾多日會有好轉既反應 ?因我本身住離島  若帶佢去睇醫生  去程都 ...

我唔係專家, 但我D龜BB經常生, 應該係濕瘡, 太濕引至, 搽抗生素眼藥膏後, 7-10日好返, 慢慢消失.
回復

island 發表於 2015-4-19 13:13
謝謝你   其實是否屬於常見問題?大約搽幾多日會有好轉既反應 ?因我本身住離島  若帶佢去睇醫生  去程都 ...

不是大病, 放心!  係D水 up住頸部, 身體反應, 生瘡.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-19 13:26
不是大病, 放心!  係D水 up住頸部, 身體反應, 生瘡.

十分感激你   ~~多謝你的意見~~
回復

我附近藥房冇,有類固純眼藥膏賣,用類固純眼藥水搽住先得唔得呀?麻煩哂!

OK, 用住先啦.  發表於 2015-4-19 23:25
sorry, 頭先去開會. 類固醇可以消炎消腫. 但只有抗生素可以殺菌,防止發炎.  發表於 2015-4-19 23:19
OK  發表於 2015-4-19 23:16
回復

sorry, 頭先去左開會. 類固醇可以消炎消腫. 但只有抗生素可以殺菌,防止發炎.
回復

而且類固醇搽得多會令皮膚變薄.  你買Dr. Sheffield's TRIPLE ANTIBIOTIC OINTMENT啦.
回復