香港龜友論壇

查看: 2753|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

想請問大家既濾筒內濾材既種類

樓主
如題,請問各位師兄師姐,可以指教指教嗎?因為有人叫我唔好落生物環,有人就話落好啲,所以我都唔知點~
我係用511濾筒既~有兩隻龜~唔該哂各位~
沙發
生物環拎來養菌.你懶就唔好用..
回復

板凳
SophieYan 發表於 2011-9-5 01:51
如題,請問各位師兄師姐,可以指教指教嗎?因為有人叫我唔好落生物環,有人就話落好啲,所以我都唔知點~
我 ...

511  個桶都唔係好大   唔放重好  多D棉花重好
回復

地板
唔該師兄先~請問係未兩邊都放棉?放邊隻棉先唔影響水流量?
有人叫我放包炭,咁又好唔好呢?
唔好意思,咁多問題,我爬左文架,不過太多都係想問下,麻煩哂你~
回復

回復 kenbb 的帖子

師兄師兄,我好勤力,為左龜龜既健康同生活,我會好努力,請問師兄可以指點多啲關於用生物環既野嗎?麻煩哂你~唔該~
回復

SophieYan 發表於 2011-9-5 02:14
回復 kenbb 的帖子

師兄師兄,我好勤力,為左龜龜既健康同生活,我會好努力,請問師兄可以指點多啲關於用 ...

買支菌.定時倒d落環度..日日做,唔好貪快..
我做左第4次先得..(之前貪快..失敗左.)
回復

kenbb 發表於 2011-9-5 02:27
買支菌.定時倒d落環度..日日做,唔好貪快..
我做左第4次先得..(之前貪快..失敗左.) ...

係,知道!問多小小~請教師兄用邊隻菌?因為我驚唔識買...同埋亦都想問養菌對龜龜有咩好處呢?唔該唒~
回復

SophieYan 發表於 2011-9-5 02:36
係,知道!問多小小~請教師兄用邊隻菌?因為我驚唔識買...同埋亦都想問養菌對龜龜有咩好處呢?唔該唒~ ...

azoo.11合1菌..菌係方便人.唔洗成日換水.
回復

kenbb 發表於 2011-9-5 02:37
azoo.11合1菌..菌係方便人.唔洗成日換水.

哦,原來係咁,又學多左野喇,我會俾心機!請問點樣先至叫成功呢?同埋其實落包炭落濾筒又可以嗎?唔該~
回復

SophieYan 發表於 2011-9-5 02:43
哦,原來係咁,又學多左野喇,我會俾心機!請問點樣先至叫成功呢?同埋其實落包炭落濾筒又可以嗎?唔該~ ...

其實,放炭方便好多...
回復

kenbb 發表於 2011-9-5 02:44
其實,放炭方便好多...

唔唔,我都會試下架,唔該哂你呀師兄,麻煩哂~
唔好意思,阻住你訓~
回復