香港龜友論壇

查看: 3959|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

盾臂龜BB

樓主
龜仔B是否每天都要排白色,應該幾多日一次?
回復

沙發
那是酸好冇
回復

板凳
唔定既,日日有最好
回復

地板
餵菜會多啲!餵糧會少啲!餵某啲糧甚至唔會排酸
回復

多謝解答
回復

金金 發表於 2015-4-8 01:35
餵菜會多啲!餵糧會少啲!餵某啲糧甚至唔會排酸

邊隻糧唔會排酸呀師兄
回復

M同S糧是其中
回復

Keithturtle 發表於 2015-5-16 03:53
邊隻糧唔會排酸呀師兄

世上沒有吃了就不排酸的糧的.

因為蘇卡達吃了食物, 新塵代謝了食物中的蛋白質之後的含氮廢物就是尿酸. 當蘇卡達體內的水份不足之時, 龜的腎臟就會從尿液中反覆吸收水分, 形成濃度更加高的尿酸.

有些盾, 在從喂菜改成了只喂糧之後, 盾就不再排可見的膏狀酸, 或變成只排很少量的酸, 因此會令人誤以為糧中所含的草酸比菜低很多, 所以令到龜不再排可見酸.

但事實上根本是和龜糧無關的, 因為植物中的草酸, 和龜排的尿酸是完全無關, 草酸是不會產生尿酸的, 龜改成了只吃糧就不再排酸或只排很少酸, 是因為用家在喂糧之前都先泡了水, 然後造成了糧中的水份比菜多了很多, 當蘇卡達從食物中吃進了更多的水份, 令到體內的水份充充足之時, 尿酸的濃度就會被稀釋到只排液態酸, 而沒高濃度形成的可見酸可排.

我們都說生菜的水份高, 大家可做一個實驗, 用調羹不斷的壓生菜, 把生菜的水壓出, 然後也用調羹壓已泡好水的龜糧把水壓出, 比較一下兩者壓出來的水量, 就會看到糧中的水會多很多.
回復

waiman 發表於 2015-5-25 00:10
世上沒有吃了就不排酸的糧的.

因為蘇卡達吃了食物, 新塵代謝了食物中的蛋白質之後的含氮廢物就是尿酸.  ...

唔該晒,答得好詳細,即係盾臂最好食高水份既野?
回復

Keithturtle 發表於 2015-5-27 07:16
唔該晒,答得好詳細,即係盾臂最好食高水份既野?

在不拉希的前提之下, 食物的水份是越高越好.
回復

學到野……
回復

咁如果m糧加菜呢?我隻盾b就係咁餵,個老闆都係咁講,不過隻b反左黎差唔多一個星期都未見過距排酸…冇見過白色牙膏
回復

Joehui1126 發表於 2015-6-5 00:32
咁如果m糧加菜呢?我隻盾b就係咁餵,個老闆都係咁講,不過隻b反左黎差唔多一個星期都未見過距排酸…冇見過 ...

之前我都好似你咁,一星期餵菜一至兩次,酸幾天後有,現在我淨餵糧,因為怕結石,淨食糧後,我發現沒有酸了,因為只食糧,係小酸,審志無酸的,我都係聽幾位師兄講
回復