香港龜友論壇

查看: 5308|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

豹b爆蟲定腸胃炎?

樓主
間唔中就會咁..佢咩都唔食就係食桑葉,會唔會有咩影響?

回復

沙發
爆原虫喇!要睇醫生!
回復

板凳

個人覺得係腸胃炎, 因為豹B 經常感染腸胃炎, 如果你search下呢個網, 過去幾年豹B感染既post, 90%都係腸胃炎同痾爛屎.  因為大家中意餵新鮮菜&草, 菜&草洗唔乾淨會有原蟲同大腸桿菌同農藥!  豹B應該餵糧! 乾淨而且纖維營養高.

豹B初期會受農藥同大腸桿菌感染而肚痾,痾爛屎, 這時沒有藥可以食, 只可以讓他痾清, 同時補充水分及礦物質及葡萄糖及益生菌, 因為肚痾令大腸無法吸收水分及中分子(礦物質), 造成脫水!  飲保礦力和Nutri-BAC益生菌.

人類腸胃炎有時亦會服用M藥, 防止因為腸胃炎而引致益生菌流失,所引致的二次感染 - 原蟲爆發!!

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

地板
唔該曬師兄們..余醫生要9號先得閒,呢幾日點幫佢好?
回復

好多時腸胃炎既下一階段就係爆原蟲, 留意有冇 'Jelly o者哩屎', 如有, 即是爆原蟲, 要睇醫生食杜原蟲藥.
回復

samj123wew 發表於 2015-3-31 16:39
唔該曬師兄們..余醫生要9號先得閒,呢幾日點幫佢好?

9號?  死得啦.

飲保礦力和Nutri-BAC益生菌, 可以食M藥.
回復

2樣一齊黎...約左E生...呢幾日比D電解佢補充下...肚屙易脫水
回復

唔明點解呢個網唔推廣人人餵M藥?  外國網經常叫人食M藥.

原蟲一爆發就會侵蝕腸壁, 龜龜好痛苦, 痛到冇胃口, 又叫唔倒出黎, 主人又乾焦急!  拖長左就會腸爛, 原蟲入血, 破壞腎臟, 死...RIP

好簡單既1/8粒藥, 搞店, 好返.  畜牧業經常加M藥入飼料架啦...
仲要人等啊等啊等...等余佬得閒.    & pay $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

師兄咁樣係咪爆緊啦?

回復

samj123wew 發表於 2015-3-31 17:56
師兄咁樣係咪爆緊啦?

應該唔係, 爆原蟲會痾透明jelly屎, 同埋拒食 - 因為原蟲侵蝕腸壁~劇痛,冇胃口.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-31 16:50

原蟲一爆發就會侵蝕腸壁, 龜龜好痛苦, 痛到冇胃口 ...

我覺得係擔心用藥後, 龜龜抵受唔住藥力, 會更差.

唔敢試可能因為唔知點控制用藥份量, 同M藥正常又要醫生處方先買到, 或有其他因素用藥後龜龜都係救唔返 .

話哂睇醫生多數做過化驗去斷症, 費用就係花係個道, 但實在太貴, 就算最終可能都係用同一種藥醫.

其實出面D爬蟲藥又無詳細列出成份等用家可以做D Research, 又好似無條例監管, 有時都唔餵咗咩比龜食.

回復

samj123wew 發表於 2015-3-31 17:56
師兄咁樣係咪爆緊啦?

之前我 隻豹B痾濕便便, 不過無你個D咁散,  我試過餵命脈 隻腸胃舒,加落糧度餵咗10日, 依家豹B大便好正常, 唔知對你隻龜有無用.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-3-31 16:50

原蟲一爆發就會侵蝕腸壁, 龜龜好痛苦, 痛到冇胃口 ...

其實好多人都未信得晒M藥, 又唔敢試, 有D師兄成日影相過來比我睇,
我都係搭佢, 其實買返來的龜無爆蟲都可以杜一杜先。
而家搞到我成個相薄都係爛屎相
睇來大家要多D睇外國網了解一下。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Tony_Chu + 2 一針見血

查看全部評分

回復

iris007 發表於 2015-3-31 19:51
之前我 隻豹B痾濕便便, 不過無你個D咁散,  我試過餵命脈 隻腸胃舒,加落糧度餵咗10日, 依家豹B大便好正常, ...

師兄,命脈去邊度買?

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=114160&highlight=%E8%85%B8%E8%83%83%E8%88%92  發表於 2015-4-21 23:46
回復

回復