香港龜友論壇

查看: 4292|回復: 19

梅花出問題

請問各位師兄師姐們,我隻成體黑腹梅花剛剛過完冬後,唔知点解後腳完全
冇目西力咁,其實我養咗佢大約4至5年都冇事,其餘果D梅花同8角都冇事,
求請各位師兄師姐指考吓小弟,唔該晒
回復

我隻八角都係咁!
回復

係咪後腳拖住行咁,如果係,可能要杜蟲
不過呢個情況以日常生活突然轉變出拖行先要杜蟲,過冬後出現就不太清楚
回復

地獄火 發表於 2015-3-17 11:10
係咪後腳拖住行咁,如果係,可能要杜蟲
不過呢個情況以日常生活突然轉變出拖行先要杜蟲,過冬後出現 ...

一千個唔該晒地獄火師兄,我作日睇見佢好似all咗幾條白色嘰蟲蟲,我前日系中蜂度買咗杜蟲藥近去試咗,但係好似冇咩用,煩請師兄指教吓
回復

Kit2006 發表於 2015-3-17 10:51
我隻八角都係咁!

都係過冬之後出現?
回復

tonylam 發表於 2015-3-17 12:03
一千個唔該晒地獄火師兄,我作日睇見佢好似all咗幾條白色嘰蟲蟲,我前日系中蜂度買咗杜蟲藥近去試咗,但 ...

我以前係用 M 字頭既膠囊藥,折開膠囊取出粉末餵,但 5 記得個英文全名,剩係記得 M 字開頭,所以 5 敢答你係咪 M 藥,但印象中好似係 M 藥 lai
回復

師兄,冬眠出來後有無餵過?後腳軟通常是腸胃問題,一係腸胃炎,一係爆蟲,要先知道問題再落藥

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

地獄火 發表於 2015-3-17 12:27
我以前係用 M 字頭既膠囊藥,折開膠囊取出粉末餵,但 5 記得個英文全名,剩係記得 M 字開頭,所以 5 敢答 ...

多謝晒火師兄指教
回復

我以前係用 M 字頭既膠囊藥,折開膠囊取出粉末餵,但 5 記得個英文全名,剩係記得 M 字開頭,所以 5 敢答 ...

多謝地獄火師兄指教
回復

火水. 發表於 2015-3-17 12:42
師兄,冬眠出來後有無餵過?後腳軟通常是腸胃問題,一係腸胃炎,一係爆蟲,要先知道問題再落藥 ...

火水師兄你好,好耐冇見你,你好,真係麻煩晒D老友,其實早排我所有D龜都已經開返晒食喇只有呢隻就唔食嘢,初時後腳都好有力,但係耐咗後腳開始出問題,E加直情行唔倒,重連嘢都唔食,双眼重好似有D凹咁,呢隻大收獲喇
回復

tonylam 發表於 2015-3-17 13:09
多謝地獄火師兄指教一

如果真的用藥,記得按份量,5 好成粒餵哂
回復

地獄火師兄,呢排重有冇同芯王吹水呀?佢call我問出便有冇黄頭象龜賣,佢想入返隻玩下,我叫佢去天光墟買,大約$350至-500 有交易
回復

tonylam 發表於 2015-3-17 13:28
地獄火師兄,呢排重有冇同芯王吹水呀?佢call我問出便有冇黄頭象龜賣,佢想入返隻玩下,我叫佢去天光墟買 ...

無 la,自從花王溝到新女後,甚少聯絡,我又鬼咁忙住係床訓教
如果你想買黃頭養,一返 lai 最好先杜蟲,一係等佢後腿拖住行先至落藥
你不如搵隻好 d 養 la,黃頭太普通 la
回復

tonylam 發表於 2015-3-17 13:28
地獄火師兄,呢排重有冇同芯王吹水呀?佢call我問出便有冇黄頭象龜賣,佢想入返隻玩下,我叫佢去天光墟買 ...

睇錯左,原來係花王想買,黃頭啱哂佢養,叫佢快 d 買
回復

tonylam 發表於 2015-3-17 13:16
火水師兄你好,好耐冇見你,你好,真係麻煩晒D老友,其實早排我所有D龜都已經開返晒食喇只有呢隻就唔食嘢 ...

你準備落定 M 藥都冇乜走雞 la
回復

地獄火 發表於 2015-3-17 13:43
你準備落定 M 藥都冇乜走雞 la

唔該晒地獄火師兄,請問旺角有冇得賣呢?
回復

tonylam 發表於 2015-3-17 14:25
唔該晒地獄火師兄,請問旺角有冇得賣呢?

好似有,你去問下
回復

地獄火 發表於 2015-3-17 16:06
好似有,你去問下

唔該晒師兄
回復

小意思,其實花王都有 M 藥 ga,上次我比左 10 粒佢睇門口,應該用 5 哂,除非佢自己痾啫喱 C 又爆原蟲,自己啪哂 d M 藥 la
5 係就應該仲有好多粒剩
回復

地獄火 發表於 2015-3-18 02:52
小意思,其實花王都有 M 藥 ga,上次我比左 10 粒佢睇門口,應該用 5 哂,除非佢自己痾啫喱 C 又爆原蟲, ...

真係一千個唔該晒地獄火師兄,我試吓call花王先
回復