香港龜友論壇

查看: 4951|回復: 6

巴西龜皮膚略紅

最近天氣凍,龜龜唔知係冬眠定點,食好少野,有時甚至唔食,但又唔係成日訓,而且唔鍾意落水,令我都唔知佢算唔算冬眠緊
跟住我就發現龜龜各處皮膚都有D淺紅色,尤其D蹼嘅位置特別紅,求各各大大解答,龜龜係唔係有病
p.s. 燈光問題,未必影得好清楚D紅色,請見諒
DSC_0025.JPG DSC_0023.JPG DSC_0024.JPG DSC_0021.JPG DSC_0026.JPG DSC_0027.JPG DSC_0029.JPG
回復

視覺上吾覺得有問題,如果冇加溫,天冷隻龜吾多肯食同吾多落水係正常。
回復

oooooo50 發表於 2015-2-18 11:55
視覺上吾覺得有問題,如果冇加溫,天冷隻龜吾多肯食同吾多落水係正常。

可能手機影相功能問題,但肉眼睇蹼嗰位真係好紅,請問咁係唔係都係正常?之前幾年冇加温過冬都未試過
回復

求救+1呀!!!!!!!!!!!!!!
蹼同大脾內側都好紅 果隻紅係明顯暗紅色
同樓主最尾果張圖一樣 點算 好驚佢地有事
回復

plz help
回復

我的也是。醫生話代謝可能有問題。不要長期食蝦或 高磷食物

多食水果 曬太陽
回復

冬天一定要保暖。比暖水

晚上沒有暖管 請你不要浸水
回復