香港龜友論壇

查看: 3751|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

7CM 盾B 食物的份量

樓主
我E加一日比3-4粒細粒既果隻M糧佢食,但係佢好似食極都唔夠(我有加入木草粉)
菜既我應該最主要都係比油麥菜
上網睇話唔可以比太多野食,否則會成長過快有問題,但就冇講點先算適中
咁我應該一日比幾多粒佢好呢,另外菜既又係幾日比一次,比幾多最好?

回復

沙發
唔好食油麥菜
回復

板凳
回復 圓圓龜 的帖子

點解唔好食既?? 唔好食咁多呀?? 問過幾間d老細都話餵油墨
回復

地板
很多菜(包括油墨菜)含高葉酸, 除非你是高手, 否則盾盾易生結石

另, 佢果咀仔有無好似中毒咁變黑左?
回復

回復 圓圓龜 的帖子

咁喂咩菜比較好?定其實最好係完全唔比菜佢?M糧又一日食幾好多?
回復

龜肯食糧就最好不要餵菜
每天龜頭的大小份量就可以
回復

a98609998 發表於 2015-1-22 12:34
回復 圓圓龜 的帖子

咁喂咩菜比較好?定其實最好係完全唔比菜佢?M糧又一日食幾好多? ...

食太多龜糧驚佢起釘,又驚佢唔飽,最好加餵牧草,低蛋白又高纖。
回復

回復 楓之子 的帖子

咁我一日比4-5粒佢啦
可以唔比菜就仲好- -
回復

回復 玄武門 的帖子

太多驚佢起釘,太少又驚佢唔飽<完全中晒
牧草我係買魚佬果隻6合1 牧草粉,日日加係糧到佢都肯食
回復

回復 a98609998 的帖子

最好唔好餵菜, 反而可以餵高纖既牧草
主打餵M糧喇...BB每日一粒
回復

回復 a98609998 的帖子

你隻盾B才7cm
每日陸龜M糧一日1-2粒已經夠
驚佢餓?你想得太多了,放鬆點吧
回復

最緊要自己觀察,養龜方法人人不同
回復

回復 楓之子 的帖子

你地喂果隻M糧係大粒果隻定細粒果隻?
因為我喂3隻係細粒既,之前一日比3粒佢,晚上試下比多一粒佢啦
佢即刻秒晒...
回復

小小經驗:

我09年5月開始養第一隻盾(頭像嗰隻), 第2隻就同年8月買返屋企(所以一隻叫May May, 一隻叫 August). 佢地由我帶返屋企直到今日我都冇餵過油墨菜. M 糧以前都係一個星期每隻餵 1-2粒, 而家就2星期就9粒3隻(2盾1豹)分. 我會加大量牧草(Timothy + Orchard grass + alfalfa, 用機打碎溝埋一齊放入防潮膠箱)

平時就餵大量牧草溝一3幾塊仔菜(椰菜/芥蘭, 有時會去買車前草或者桑葉)俾3隻龜食. 我其實主張餵牧草為主比較好, 我唔知我個養法啱唔啱, 但係咁養係會比呢度其他師兄養嘅大得比較慢, 不過 so far 3隻都冇病冇痛, 係第一隻盾2年前左右結過石, 不過好采係肛門口, 只係佢排唔出, 要去Dr. Yu 度鉗出嚟. 希望可以俾到D參考你啦.

回復

隻隻都好令WO,我都係想E隻養定左先買多隻炮
椰菜/芥蘭, 有時會去買車前草或者桑葉<車前草或者桑葉係邊到買?
牧草係指直接一條條果隻,我E D 牧草粉岩唔岩用?
同埋都係同一個問題...你地1-2 粒M糧係指大SIZE果隻定細SIZE
回復

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... highlight=Mazuri%2B
因為我買既係E一隻,細粒板既,所以我唔肯定你地話一曰粒係指大定細
細粒板既得大既一半左右
回復

車前草就去街市賣新鮮草藥D檔就有, 我就係旺角朗豪坊小巴站後面街市度買, 路口有一檔, 仲有好多都食得, 百花蛇舌草, 蒲公英, 你爬下文搵下, 呢度D師兄師姐以前都分享過好多資料架. 而桑葉就嗰個街市都會有, 魚佬度都有, 睇你自己方便啦.

盾BB用草粉都OK, 我就買 OXBOW 牧草自己用機打, 牧草就係兔仔食嗰D, 一般餵龜都係用 Timothy Hay 同 Orchard Grass Hay 比較多, 纖維比較高D, Alfalfa 就蛋白質高D, BB 龜都OK架, 不過真係要打碎, 又唔駛打到好粉. 自己買牧草嚟打就麻煩D, 但就知道俾D咩D龜食, 買就方便D, 睇自己啦.

我餵嗰D M 糧係大粒裝, 我會用水淋濕等佢軟身再整散佢同D牧草碎撈勻晒先俾龜食, 咁就可以確保草同糧都會食到
回復

回復 ak615 的帖子

THX,有D資料其實我知少少,但又唔肯定所以好想問,輸因返黎冇2日就感冒咁
所以咩都問一餐
你用大粒裝既2粒,咁我比4粒應該差不多
我D草粉就咁鋪係D 淋濕左既糧到,好彩佢都肯食
回復