香港龜友論壇

查看: 1008|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

中鑽及細鑽數問

樓主
有幾條問題, 想請教各位有經驗的龜友, 先講講個背景資料先.

上星期入左2隻鑽, 同一隻地圖, 佢地大概2歲到

2隻鐨都好活潑, 但地圖就唔肯郁. 可能是未習慣新環境啦,

初頭只有中鑽肯食野 (活體), 2日後細鑽都開始食野啦(都係活體),到前日連地圖都開始食野啦. 但3隻都唔肯食粮...

唔知係咪我d粮唔啱佢地口味呢? (我餵開佢地食龜之寶的)

不過我發現隻中鑽係食野的時候會咬細鑽, 但唔係爭野食. 唔知係唔係佢地有互咬的習慣?

問題來了...

我今日洗缸時見到細鑽腳掌有一點白色(有少少似生倉), 直徑都有2mm左右!!! 我唔知佢係損左定咩原因, 我之前冇留意到. 我應該點去處理呀?

另外隻中鑽係食魚的時候, 比細鑽抓傷左右手, 我見到佢掉左塊皮 (佢表皮係灰色的, 但我明顯見到佢而家白左一達). 我應該點去處理呀?

我已經每日同佢地換水同洗缸, 水質應該冇問題.
沙發
麻煩師兄影D相上來睇下, 傷左 / 白左的地方要影清楚D, 等大家幫你睇下有無問題
餵食通常都會有搶食, 誤咬的問題, 平時龜龜聞唔到食物味道, 更加見唔到食物, 未必會咬對方(打架另計), 所以建議分開餵食比較好, 始終為了生存, 搶得快好世界
回復

板凳
回復 豬扒博士 的帖子

我今晚返屋企影完upload上黎
回復

地板
我覺得水質當然重要啦!但地圖可能係
細菌源頭!隔離佢啦
回復