香港龜友論壇

樓主: carming1997
打印 上一主題 下一主題

511問題

回復 carming1997 的帖子

炭就吸味 ,我養魚咁耐都冇用炭,除左落過銅藥,因為銅要炭去吸,或吸味 ,吸色 ,如d水唔大臭,唔用炭都得,炭有炭酸,而且吸一星期左右就飽和,要換新
回復

回復 東方不敗 的帖子

唔該晒你!!我新手岩岩養水龜驚過冬換水拎佢地出黎會易冷親所以先想買個濾筒唔該晒你教我咁多
回復

但有濾桶都要一星期換水一次,ching講唔頂得好耐 ,d屎太勁了,你換水都要將新水較岩溫度,都幾麻煩
回復

我記得卡奇過幾間店(無留意店名)向奇珍屋方向有MA環要$90一磅.
回復

回復 Cyranc 的帖子

唔該ching, 甘所有濾桶就有同一情况,但感覺頂濾又無濾桶有甘大空間養菌, 雖然可以不断加滴濾箱,但外觀就変左缸上有座小山丘.
回復

iris007 發表於 2014-11-23 00:49

唔該ching, 甘所有濾桶就有同一情况,但感覺頂濾又無濾桶有甘大空間養菌, 雖然可以不断 ...

其實仲要睇水體

如果水量唔多, 就不如唔好養菌, 勤d換水好過.
因龜排泄物多, 水污染得好快,
一桶硝化菌都未必淨化得切d水.

如果負擔得起, 可買養得較多菌的生物環/生物珠.
如果當511其中一格放環養菌, 其實好多掛濾都有同樣或更大的空間.
回復

其實想問下5係要定時加硝化菌落水,生物環先起到作用,我用生物環無加硝化菌,D水就好快milky,爬文有ching話菌不夠,我都打算加個頂濾放棉同炭,桶(不是用緊511)放生物環同少量棉, 打算遲D換個夠力大D桶.
回復

iris007 發表於 2014-11-23 01:41

其實想問下5係要定時加硝化菌落水,生物環先起到作用,我用生物環無加硝化菌,D水就好快m ...

理論上每次換水就要加硝化菌.
但:
1. 在水中的漂浮的硝化菌其實好少.  硝化菌都會在暗的地方生長, 例如生物.
2. 硝化系統要成個月先建立到, 並非一落生物環加菌水就得.  想快, 買已培育好菌的生物環.
3. 當硝化系統已建立, 每次換水唔多時, 應該不影響硝代菌數量.
4.  市面上好多標明硝化菌的, 大部份都唔係硝化菌, 而係硝化菌的食物, 用作培養硝化菌用.
5. 含氯的水會殺死硝化菌, 硝化菌死亡會令水變濁.
6. 硝化菌必須要靠氧氣去轉化氨及NO2.  但如果過濾停左或缺氧, 就會出現反硝化作用, 將NO3變成N2, 對生物有害.

因為龜缸其實唔大, 我寧願換水都費事養菌.  我蝦缸魚缸就反而養菌少換水.

之前問過Dr. Yu, 亦上過爬協的養龜course, 都係話成龜直接用水喉水都得, 唔駛先除氯.   如果直用水喉水, 就唔可以養菌.   所以我都放棄左.

最後一點, 養菌的濾桶濾材, 好易藏有害細菌.  龜一中招, 有排醫.
呢個亦係我寧願多換水的原因.
回復

唔該師兄,好有用,明日哂.
回復

其實我覺我511濾桶唔係咁好用 我自己有三個龜缸用jbl濾桶 清洗比較方便一點
回復

Cyranc 發表於 2014-11-23 13:22
理論上每次換水就要加硝化菌.
但:
1. 在水中的漂浮的硝化菌其實好少.  硝化菌都會在暗的地方生長, 例如生 ...

想請教,用左濾水器D水有無試過水有小小綠色,但水是清,已有用活性炭(一小包),5知是否5夠, 定要落活性炭液好, 有無野可做, 麻煩哂.
回復

iris007 發表於 2014-11-30 19:06
想請教,用左濾水器D水有無試過水有小小綠色,但水是清,已有用活性炭(一小包),5知是否5夠, 定要落活性炭液 ...

綠色應同濾水器無關.

似係水太肥, 有藻.

通常會減餵糧及減光照.
回復

Cyranc 發表於 2014-11-30 19:21
綠色應同濾水器無關.

似係水太肥, 有藻.

清缸養,無植物,係5係有D液体可以除藻? 唔該.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=115254
回復

iris007 發表於 2014-11-30 19:42
清缸養,無植物,係5係有D液体可以除藻? 唔該.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=11 ...

可以

但基本上控制好水質及光照就可避免
回復

控制光照是否減少龜唒燈時間,定再加支減光照.

唒射燈時間一日有6-7小時是否太長?
回復

妳個缸會唔會有太陽照到?

如果係龜缸, 入面冇魚, 咁就直接大換水.

6-7小時唔長, 但如果支燈太光又另計.
回復

個缸有太陽照到, 日日換水養 菌未不穩定,唔好意思,甘多問題.
回復

回復 iris007 的帖子

可否影個缸睇睇?
回復

Cyranc 發表於 2014-12-1 08:23
回復 iris007 的帖子

可否影個缸睇睇?

唔該師兄。

回復

iris007 發表於 2014-12-1 09:42
唔該師兄。

妳個缸淨養龜, 隻龜又唔係細。
其實唔駛養硝化菌。
過濾用白棉就得。 3-4日換一之水。 以前懶, 一星期換一次都冇問題。
餵食時關左個濾水,以免抽左龜糧入去變壞。

回復