香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: kellyyeung

zoomed ge basking spot lamp問題

iris007 發表於 2014-11-7 22:14
回復 Mike記 的帖子

其實philipsR63用到多久,我都買左一個用,鹵素射胆係唔係耐用D?

真係唔知用到幾耐,我諗因人而異。如果裝咗光暗制應用到好耐。冇光暗制就最好將燈罩燈座個金屬接觸點了出少少,同埋開著燈嗰時盡量唔好旭個燈罩,最穩陣就係熄燈後等個膽涼少少先旭個燈罩。我估r63正常使用應該用到幾耐吓,當然鹵素膽會耐用d,不過價錢比r63貴好多倍,完全唔化算。我覺得以前屋企用嗰d普通燈膽都可以用到好耐,可能因唔會旭佢地。
回復

用左光暗掣,輸出未细好多,25w未变15w,聽講philips 有D鹵素石英射胆用start頭大约要二十多元再加個adapter大約十多元 (一次過)轉E27未平D,不過自己未試過, 遲D試下。
E27鹵素胆大上约四十多元(P h i l i p s )。

回復

iris007 發表於 2014-11-7 22:57

用左光暗掣,輸出未细好多,25w未变15w,聽講philips 有D鹵素石英射胆用start頭大约要 ...

用得光暗制,通常會配個大火數膽。我個人覺得電器係越簡單越好,越多轉接越易出事,加上石英膽係超熱,嗰d adaptor用耐咗怕有事。同埋我聽聞有部份龜友嘅鹵素膽都照樣常常燒。
回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 08:24
回復 waiman 的帖子

咁家用燈泡的uva會否傷到人呢 , 睇你之前回覆 ,我都覺philips 會好d  ...

法律規定, 一般家用的普通照明燈泡, 不需加擋UV的塗層, 因為它的UVA很弱, 在短時間內直接拿著燈泡亮燈也沒事.
一般家用的普通照明 "鹵素" 燈泡, 就UVA比較強, 但不長期又長時間在20cm照也沒事的, 因此(USA)法律規定 "鹵素" 燈泡要加擋UV的塗層.
回復

iris007 發表於 2014-11-7 09:43

胆Angle是否越窄越好?

不是越窄越好, 需要多窄是要看箱子有多大, 利用各不同特性角度照射範圍的燈, 去造出用者他自己希望的冷暖區溫度梯度, 及熱點的覆蓋範圍(例如養三隻龜, 熱點就需要大到, 剛好可覆蓋三隻龜的程度).
回復

我想問下如果r63被濺到水會唔會爆?
回復

alanchu1996 發表於 2014-11-9 02:51
我想問下如果r63被濺到水會唔會爆?

我係用噴霧機, 直接射向philips燈下噴, 4年幾從未爆過.
回復

唔該ching既解答 我想問下我用呢隻係味同r63差唔多?
回復

alanchu1996 發表於 2014-11-10 08:21

唔該ching既解答 我想問下我用呢隻係味同r63差唔多?

係差唔多.
回復